Първо Модерно АГ училище откриват в МУ-Плевен
Първо Модерно АГ училище откриват в МУ-Плевен / dariknews.bg

На 28 април професор Григор Горчев, дмн открива първото по рода си Модерно училище по акушерство и гинекология, организирано от Асоциацията на студентите медици - клон Плевен.
Двудневният семинар е предназначен за студенти по медицина, специализанти и млади лекари от цялата страна. Интересът към форума е огромен. През първият ден от регистрацията за участие във форума са дали заявка 100 души. Целта е бъдещите специалисти да се докоснат до авангардните технологии в медицинската практика, които се прилагат във въведения от проф. Горчев нов тип хирургия - асистирана с робот хирургия.

Гостите ще бъдат запознати с възможностите на роботизираната система da Vinci S за извършване на гинекологични операции, както и с опита и уменията на екипа на проф. Горчев по роботизирана хирургия. Роботът da Vinci S, инсталиран в Онкологичния център в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" - Плевен, е високо авангардна технология за извършване на роботизирана хирургия или така наречената хирургия от разстояние.

Системата в Плевен, с която оперира проф. Горчев, разполага със софтуер за гинекологични операции и е втората, инсталирана в цяла Югоизточна Европа и единствена на Балканите и у нас. Технологията е снабдена с четири ръце, система за триизмерен образ и конзола, от която се извършват хирургичните интервенции.
Роботът не може да допусне хирургическа грешка и има 36 степени на свобода на движение на ръцете във вътрешността на човешкото тяло. Традиционната хирургия е изчерпала своите възможности и за това се върви към налагането на нов вид интервенции - мини-инвазивната хирургия.
Този тип хирургия цели бързото възстановяване на пациентите, кратък болничен престой и успешно завръщане към активен социален живот.

За да може да оперира с роботизираната система, целият екип от петима специалисти е защитил сертификат във водеща клиника в Страсбург.Проф. Горчев ще открие семинара. Той е първият сертифициран хирург на конзола с роботизираната система за Югоизточна Европа, преминал четири нива на обучение в Център по телехирургия в Страсбург - Франция.

В рамките на семинара ще бъдат наблюдавани и дискутирани видео сесии с операции, извършени от екипа на проф. Горчев с роботизираната система в университетската болница.
Залите на Телекомуникационния център са оборудвани с аудиовизуална апаратура, която дава възможност на студенти, докторанти и специализанти да наблюдават в реално време извършващите се хирургични интервенции в страната и чужбина, да комуникират с хирурзите по време на операция, както и с международни консултанти в съответната област.

В центъра е монтиран и първият за Източна Европа виртуален ендотренажор - система за обучение по ендоскопска хирургия със софтуер, съдържащ 180 000 оперативни интервенции, записани от медицинската практика в цял свят. Първите десет участници регистрирани в Моделното училище по АГ ще имат уникалната възможност да се обучават на ендотренажора в ендоскопски хирургични техники.

На втория ден от семинара д-р Калин Поповски, специалист по АГ, ще запознае младите си колеги с характеристиките и предимствата на 4D технологиите, прилагащи се в акушерството и гинекологията. В експерименталната операционна зала на Телекомуникационния център, оборудвана с авангардна апаратура, участниците разделени на малки групи ще преминат тренировъчен курс по правене на различни хирургични шевове. През това време останалите им колеги ще разглеждат интересни клинични случаи и ще дискутират медицински казуси.

За всички участници в първото Медицинско училище по Акушерство и гинекология студентите от АСМБ-Плевен са организирали интересна социална програма. За преминалите през тренировъчните курсове са подготвени сертификати за участие.