Първа самостоятелна изложба на художника Димитър Василев
Първа самостоятелна изложба на художника Димитър Василев / archive.dariknews

На 17 октомври в Художествена галерия "Илия Бешков" - Плевен беше открита първата самостоятелна изложба рисунки и живопис на художника Димитър Василев.
Първата самостоятелна изява на автора включва 67 творби в областта на рисунката, графиката, живописта и илюстрацията.
„Живописта си е аристократично занимание - изисква много средства, много време - нещо, което за един учител е много проблематично като решение, но това е като една болест, която си я носиш вечно и сякаш си се абонирал за нея", каза авторът.

Първа самостоятелна изложба на художника Димитър Василев
netinfo

Първите си бои художникът получил от баща си, когато бил на седем години: "Тогава дори ми стана лошо от терпентина и се бях зарекълда не ги ползвам повече. После завърших живопис, но предпочитам да рисувам с други материали, но живописта си е един вид краста - няма как да се освободиш от нея".

Темите, които представят изложените работи на художника са от живота, от това, което човек мечтае и преживява и което поражда у него различни настроения „и той го прави - дали в рисунка или в скица или пък дори на хартийка, за да изрази мимолетното хрумване и усещане...", каза Димитър Василев и припомни, че всички хора на изкуството по някакъв начин отбелязват онова, което им прави впечаление и поражда у тях творческа идея.

Първа самостоятелна изложба на художника Димитър Василев
netinfo

...търсенето на същността и на значимостта е откровение - човешките фигури се съграждат и разчленяват едновременно в божествената загадка, как сме устроени - дали обитаваме този пейзаж или просто пътуваме...

Първа самостоятелна изложба на художника Димитър Василев
netinfo

Димитър Василев е роден в Плевен през 1958 г. Завършва средното си образование в Художествената гимназия в София през 1977 г., а в 1984 г. завършва висшето си образование във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" - специалност живопис. От тогава и до днес е редовен учител по изобразително изкуство, като вече 28 години преподава в Езиковата гимназия в Плевен.

Участва редовно в изявите на Представителството на плевенските художници и във всички издания на „Биенале на малките форми - Плевен", както и в други национални общи изложби. Получил е номинации през 2005 и 2012 г. на националните изложби на художниците-педагози във Велико Търново. Участва в пленера по живопис в Сарафово - 2007 г.