accent
accent / accent - pleven
Перкусионен ансамбъл „Акцент“ при НУИ“Панайот Пипков“-Плевен беше удостоен с първа награда в 11-то издание на престижния Международен конкурс „Франц Шуберт“, който се организира от Училището по изкуствата в град Русе.

Това е поредният музикален форум, в който младите изпълнители от ансамбъла, създаден през 1984 г. представят на завидно ниво Плевен, Училището по изкуствата в града и световно известната школа по ударни инструменти на Симеон Серафимов.

Победителите бяха определени от експертно жури в състав:

председател - Ива Чавдарова - директор на Международния фестивал „Мартенски музикални дни" и членове: световноизвестните Аглика Генова и Любен Димитров - българско клавирно дуо, проф. Георги Спасов, Мария Принц и Антон Матев.

Перкусионен ансамбъл „Акцент” при НУИ „Панайот Пипков” - Плевен, с ръководител Симеон Серафимов безапелационно спечели първото място в категория „Камерна музика”, в която премери сили с още петима участници. Възпитаниците на Плевенското Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ се представиха с две изпълнения - квартет №14 „Смъртта на момичето“ от Шуберт и „Чардаш“ от Монти, аранжирани от Августина Серафимова.

Престижната Първа награда в конкурса „Франц Шуберт“ води и до предстоящо участие на Перкусионен ансамбъл „Акцент“ в Международния музикален фестивал "Мартенски музикални дни" 2018 в Русе. Само преди дни, ансамбълът се завърна от успешни концерти в Германия и Унгария.