Психиатричната болница в Карлуково има нов директор
Психиатричната болница в Карлуково има нов директор / dnes.bg

Държавната психиатрична болница в Карлуково има нов директор. Той е д-р Иво Нацов и заменя на поста д-р Кунка Никифорова, която е била уволнена от здравния министър д-р Петър Москов.

Д-р Нацов е на 53 години, доктор по медицина, работи в карлуковската психоболница като началник-отделение от две години, бил е и шеф на многопрофилната болница в гр. Червен бряг (1998-2001). Има издадени четири монографии и глава в учебник за студенти и специализиращи лекари. Член е на Българската психиатрична асоциация и на Комитета по устав и професионални стандарти към нея, на Европейската асоциация по психосоматична медицина. Владее три езика.

Психоболницата придоби печална медийна известност през октомври м. г., когато ДАНС нахлу там и прибра шефката и главния счетоводител Николай Станев. Срещу тях е образувано досъдебно производство за престъпления по служба. Според разследващите двамата са отклонявали за лично облагодетелстване материали и средства, отпускани за издръжка и капиталови разходи на здравното заведение, както и за храна и лечение на пациентите. Лекарката и икономистът бяха освободени след едно денонощие в ареста.

В началото на февруари т.г. гръмна и друг скандал - здравното заведение купило 60 картини за 22 бона, които вместо да се използват за арт терапия на болните, каквото било предназначението им, били окачени в реновираната административна сграда, докато отделенията били в мизерно състояние. Картините вече са върнати „там, откъдето са дошли" със заповед на новия директор. Фактурата също е върната, така че те не са плащани. Д-р Нацов е категоричен, че ще има ревизия на всички договори. Той е поискал и финансово-счетоводен одит, а медицинският вече е приключил. Констатирани са неизпълнени по закон задължения в управлението и организацията на работата