Псевдочума мори пилци в Гиген
Псевдочума мори пилци в Гиген / netinfo
Националната ветеринарномедицинска служба е обявила първично възникнало огнище на Нюкясълска болест или т.нар. псевдочума по птиците в с. Гиген, Община – Гулянци. Заболели са 120 от общо 130 птици в пет частни двора в селото.

Сигналът за мъртвите птици е подаден на 5 януари в РВМС Плевен. Направените анализи в Националната референтна лаборатория потвърждават Нюкясълска болест, но няма други заразени дворове и смъртност сред птиците в с. Гиген. В селото се отглеждат общи 13000 птици.

Директорът на РВМС – Плевен д-р Емил Попов е разпоредил мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта. Според заповедта всички птици и продукти, отглеждани в засегнатите дворове трябва да бъдат убити и загробени, както и да се дезинфекцират помещенията и улиците пред тях.

Наложиени са 3 км. предпазна и 10 км. наблюдавана зона, в която попадат още пет населени места. Отглежданите птици в 3-километровата зона трябва да се преглеждат всеки ден, а птиците на територията на Плевенска област подлежат на периодични клинични прегледи през 2-3 дни.

Забранена е търговията и движението на живи птици и продукти от тях в с.Гиген и в селищата, разположени в 10 километровата наблюдавана зона.