Проверяват таксиметрови компании в Плевен
Проверяват таксиметрови компании в Плевен / netinfo

Националната агенция за приходите проверява таксиметрови компании в Плевен, това е част от инспекциите, които текат на територията на цялата страна, уточняват от пресцентъра на плевенската агенция. Обект на инспекция са т.нар. фирми посредници между лизингодателите на автомобили и шофьорите.

Ще се следи как тези компании финансират дейността си и дали могат да докажат дохода за колите, които купуват. За тази цел ще бъдат проверявани и самите шофьори, за да се установи дали касовите апарати във возилата са на фирмата посредник, или на самия водач, допълват от териториалната дирекция на НАП. Изпратени са уведомления до органите, издаващи лицензи и разрешителни - Община Плевен, Регионална Агенция "Автомобилна администрация" и Дирекция "Национална служба Полиция" в София.

Направен е анализ и подбор на фирми на превозвачи, осъществяващи дейност изключително на територията на Плевен с автомобили – минимум 10 броя. По тези признаци са определени за проверка 11 задължени лица, осъществяващи дейност с общо 455 леки автомобила. За две седмици в хода на проверката са изискани документи на 9 превозвача и 6 водача, извършващи таксиметров превоз. Съставени са 10 акта за нарушение, които са за не съхранение на контролна лента на електронния таксиметров апарат с фискална памет, за закъснение в сроковете за подадени декларации по осигуряването и други.

В момента усилията са насочени към проверяване на водачи, извършващи дейност за своя сметка, относно подадени годишни данъчни декларации за 2007 г., уточняват от пресцентъра на ТД на НАП. Съставени са 3 акта за неподадена годишна декларация.

При установени случаи на съмнение за укриване на данъчно осигурителни задължения, материалите ще бъдат предадени на сектор „Селекция” за преценка на степента на риска. Проверките в Плевен продължават.