Проверки за трудови договори правят от Инспекцията по труда, 13 акта вече са написани
Проверки за трудови договори правят от Инспекцията по труда, 13 акта вече са написани / Sofia Photo Agency
Проверки за трудови договори правят от Инспекцията по труда, 13 акта вече са написани
30581
Проверки за трудови договори правят от Инспекцията по труда, 13 акта вече са написани
  • Проверки за трудови договори правят от Инспекцията по труда, 13 акта вече са написани

13 акта за установени административни нарушения на трудовото законодателство са съставили служителите на Областна дирекция "Инспекция по труда" Плевен. Санкциите са наложени на 5 обекта в Плевенско заради работещи без трудови договори служители, съобщи Росица Иванова, директор на плевенската Инспекция по труда.

Проверките са част от мерките на правителството за борба със сивата икономика, защото работата без трудов договор се използа като инструмент за укриването на доходи, печалба и за неплащането на данъци и осигуровки, допълни тя. Масираните проверки са започнали на 16 юни и ще продължат до 16 септември. Плевенските инспекторите са проверявали за наличието на трудови договори на работници и служители и дали НАП е уведомена за съществуването на такива правоотношения. Проследява се дали работникът и служителят имат копия от уведомленията, пратени в агенцията за приходите.

Независимо от предприетите мерки, Инспекцията по труда ще подава писмени сигнали до НОИ, НАП и Бюрата по труда за всички случаи, в които е установено наемане на работа без трудови договори. Така ще бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и не получават обезщетения като такива, обясни Росица Иванова. Подробности чуйте в прикачения файл...