Провериха състоянието на Деветашката пещера
Провериха състоянието на Деветашката пещера / netinfo
Природната забележителност “Деветашката пещера” не е засегната от пожари или наводнения. Това констатира експертна проверка, в която участва РИОСВ Плевен. Залите на пещерата не са наводнени от силните дъждове, паднали в началото на седмицата. При проверката не е констатирано и нарушаване на режима, който трябва да се спазва в природната забележителност.

От сектор “Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие” в РИОСВ Плевен напомнят да се изпълняват посочените в заповедта за обявяване на защитената територия мерки. Условията са изписани на информационни табели на входа на природната забележителност.

Деветашката пещера е едно от най-големите местообитания на прилепи в страната. Затова е забранено да бъдат обезпокоявани и улавяни екземпляри от защитените от Закона за биологичното разнообразие видове. В Деветашката пещера изрично е забранено да се изхвърлят отпадъци, да се пали огън в нея и около нея. Очаква се през август и септември в нея да се организират лагери или обучения.

РИОСВ Плевен напомня, че според Закона за защитените територии, за да се организират в Деветашката пещера състезания или лагери, трябва да се получи одобрение от Министерството на околната среда и водите. Чрез това съгласуване се определят условията за провеждането на състезанието или лагера и се гарантира опазването на защитената територия и видовете в нея.

За въпроси по тази процедура, заинтересованите организации и фирми могат да се обръщат за допълнителна информация към сектор “Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие” в РИОСВ Плевен, тел. 064/800-964.