Протестиращите от с. Телиш освободиха пътя Плевен-София
Протестиращите от с. Телиш освободиха пътя Плевен-София / archive.dariknews

В 10:53 часа вдигнаха блокадата, която беше организирана в участъка при разклона за село Телиш тази сутрин.  През цялото време, мястото е било охранявано от полиция като е бил осигурен обходен маршрут. Това съобщи говорителят на ОД на МВР - Плевен Мариана Цветкова.

Над 150 жители на село Телиш, община Червен бряг, излязоха в 7:00 часа тази сутрин на мирен протест пред кметството. Те се обявиха срещу настаняването на бежанци в бившето ракетно поделение в селото. Всички единодушно подкрепиха декларацията до премиера Орешарски, която прочете председателят на инициативния комитет срещу изграждането на бежанския лагер Марин Шкодров.

"В бившето военно поделение в момента се извършват действия по подготовка на бежански лагер. Никой до този момент не ни е уведомил, какво ще се случи и какъв ще бъде този бежански лагер. Хората са категорично против бежанците, защото до момента никой от управляващите, нито бластния управител, не са дошли да ни обяснят за какво става въпрос", каза кметът на Телиш Нели Дакова. Тя сподели, че хората в селото са много притеснени, чъй като според слуховете, бройката на предполагаемите бежанци варира от 200 до 2000 души. "Всички сме възмутени от това, че никой до сега не ни обясни, какво всъщност се случва".
Нели Дакова обясни, че хората са свидетели на движение на техника на Гражданска защита в селото. Освен това са подготвени две халета и са докарани химически тоалетни и се прекарва ток и вода.

Протестиращите от с Телиш освободиха пътя ПлевенСофия
netinfo

За тези действия, хората в селото научили от слухове в петък вечерта, които послед се оказали верни. "Искахме да поканим областния управител за да обясни на хората, какво се случва, но той отказа да дойде и затова ние сме подготвили декларация, която ще бъде адресирана до Министър председателя и ако не получим отговор в най-кратък срок ще обявим гражданско неподчинение", заяви по-рано тази сутрин кметът на село Телиш.

"От няколко дни в Индустриалната зона в село Телиш се извършва подготовка за настаняване на бежанци" се казва в декларацията, адресирана до премиера Пламен Орешарски. По-нататък се казва, че индустриалната зона в Телиш е била създадена преди пет години за борба с кризата и откриването на нови работни места. "Настаняването на бежанци в зоната ще отблъсне инвеститорите, а към района има инвестиционен интерес. Защо никой не уведоми местната власт за тези намерения" се казва още в декларацията.

Малко преди 9:00 часа, жителите на селото са блокирали главния път от Плевен за София при разклона за село Телиш. От областната администрация в Плевен коментираха, че базата за бежанския лагер е на разпореждане на Министерствата на отбраната и икономиката и до петък миналата седмица не са били информирани, относно настаняването на бежанци в село Телиш.