most
most / archive
На 27 ноември от 16:00 часа в село Чомаковци - община Червен бряг, област Плевен, при разрушения мост на река Искър в селото, ще се проведе протест против бездействието на държавата  за излизане от кризисната обстановка в района, създала се вследствие на затварянето на мостовете над река Искър при селата Чомаковци и Горник. Това информираха от инициативния комитет  на протеста от името на жителите в селата Чомаковци, Горник, Лепица, Сухаче, Еница и град Койнаре.

Публикуваме пълния текст на писмото:

"До президента на Република България
Румен Радев
До председателя на Народното събрание
Цвета Караянчева
До Министър председателя на република България
Бойко Борисов
До Омбудсмана на Република България
Мая Манолова
До генералния директора на БТА
Максим Минчев
От името на живущите в селата Чомаковци, Горник, Лепица, Сухаче, Еница и град Койнаре

Уважаеми дами и господа,
От м. април 2018 г. започна рехабилитация на пътя Червен бряг – Чомаковци. Мостът при с. Чомаковци на р. Искър, който през 2014 г. беше ремонтиран за 200 000 лв, беше съборен и на негово място започна строителството на нов мост. Очаква се строителството да завърши през юли 2019 г. По тази причина, вместо директния път от Червен бряг до Чомаковци, (част от пътя Червен бряг - Кнежа), който е 6 км, беше въведен обходен маршрут Червен бряг, Горник, Сухаче, Лепица, Чомаковци и от там - към Кнежа и Бяла Слатина с дължина 16 км. С надежда за по-доброто бъдеще, хората приеха това неудобство.... Само че, мостът над Искъра при с. Горник (стопанисван от общината) "рухна". Сега, обходните маршрути за преминаване от единия бряг на Искър на другия, за автомобили с нормална проходимост са с дължина 65-87 км. Това е огромен проблем за медицинското обслужване (особенно за спешната медицинска помощ), за учениците, за снабдяването със стоки, за местния бизнес, за работещите в Червен бряг, за хората от Чомаковци, Горник, Лепица, Сухаче, Еница и Койнаре, както и от други близки села, които са повече от 7000 души.
Не оправдаваме по никакъв начин безхаберието на ръководството на община Червен бряг, което има голяма вина за създалата се ситуация, но смятаме, че е крайно време държавата да се намеси за решаване на проблема!
Докато вече цял месец, хората от района изнемогват, на съхранение в агенция „Пътна инфраструктура“ се намират шест сглобяеми моста от различен тип, които би трябвало да се използват при такива случаи, но решение по въпроса няма!
Настояваме, във възможно най-кратки срокове да бъде изграден временен мост над река Искър на мястото предложено от експерти! Ако не бъдат предприети реални стъпки за решаване на проблема с помоща на държавата, от 27 ноември започваме протестни действия в Чомаковци, Горник, Лепица, Сухаче, Еница, Койнаре, Червен бряг и София!

ОТ ИНИЦИАТИВНИЯ КОМИТЕТ".

Отвореното писмо е прието на събрание на живущите в района, проведено на 20 ноември 2018 г. от 18:00 часа в Културния дом на село Чомаковци.