Пропука се мост на главен път за ферибот Оряхово-Бекет
Пропука се мост на главен път за ферибот Оряхово-Бекет / dariknews.bg

Инцидентът станал рано сутринта на 8 февруари след преминаване на тежък ТИР. За щастие няма пострадали след пропадането на пътното съоръжение, а сигналът за аварията е подаден веднага на спешния телефон 112 и движението по моста своевременно е било преустановено.

На мястото са пристигнали областният управител на Плевен, Иван Новкиришки, заместникът му Бойко Балтаков, шефът на Областно пътно управление, зам.-кметът на Община Червен бряг - Антоанета Костадинова и кметът на село Чомаковци, Павел Иванов, както и служители на Общинския инспекторат и на РУП Червен бряг.

Мостът, който свързва Червен бряг с близкото село Чомаковци и е част от републиканския път към фериботния комплекс в Оряхово е на повече от 120 години и спешно се нуждае от ремонт. Поради несъобразена скорост, движение на тежкотоварни автомобили, атмосферните условия и големия трафик на МПС към фериботния комплекс Оряхово, мостът е силно амортизиран.

Още през 2005 година съоръжението е обявено от Областно пътно управление - Плевен в аварийно състояние и е уведомена централната администрация в София, но от тогава не са осигурени средства за ремонт. Всяка година ОПУ - Плевен, което отговаря за стопанисването на съоръжението, информира Агенция пътна инфраструктура - София и настоява да се намерят средства за проектиране и ремонт на моста, но към момента не са осигурени пари за това.

Състоянието на пътната настилка в два от трите отвора на моста е определено като опасно, в следствие на раздвижване на сглобяемите стоманобетонови панели, положени върху носещите стоманени греди от горното строене на съоръжението.

Пропука се мост на главен път за ферибот ОряховоБекет
netinfo

В момента има две огромни напречни пукнатини, образувани на пътната настилка на моста, има две спукани надлъжни греди, а голяма част от нитовете, осъществяващи връзката между стоманените греди и панели са скъсани и липсват.

Със заповед на областния управител е назначена Междуведомствена комисия, с представители от областна администрация, Община Червен бряг и ОПУ-Плевен за спешно решаване на проблема.
Движението по моста е преустановено, а трафикът е насочен по обходен маршрут: гр. Червен бряг - с. Горник - с. Сухаче - с. Чомаковци.

„По най-бързия начин ще се оправи общинския път по обходния маршрут, там където има дупки ще бъдат запълнени с фракция и ще се възложи за зимно поддържане от Агенция пътна инфраструктура" - увери инж. Ивайло Денчев, директор на ОПУ.

Областният управител, Иван Новкиришки обеща, че ремона на моста ще започне най-късно до 10-15 дни, а парите ще бъдат осигурени от Междуведомствената комисия и от бюджета на АПИ. Предстои оглед на обекта от инженерен екип, който да направи оценка на общото техническо състояние на съоръжението.