Прокуратурата в Тетевен се самосезира заради заразата с хепатит С
Прокуратурата в Тетевен се самосезира заради заразата с хепатит С / netinfo

Районната прокуратура в Тетевен се е самосезирала по материали от медиите и проверява как в белодробното отделение на болницата в града 11 пациенти са били заразени с хепатит С, съобщиха от Окръжната прокуратура в Ловеч.

Заразяването е станало между 14 ноември до 5 декември, но за случая се заговори едва в средата на януари, когато болестта се прояви при трима души, които са били в отделението през този период. Назначените проверки установяват, че инфекцията е била разпространена по кръвен път заради неспазване на определени медицински изисквания. На пациентите били поставяни абокати, които не са сменяли и са се запушили. След това медицинските сестри са ги отпушвали с една и съща спринцовка с физиологичен разтвор.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестно лице по чл.134 от Наказателния кодекс – за причиняване на тежка телесна повреда на повече от едно лице поради немарливост или професионална непредпазливост. Предвиденото наказание е от 1 до 6 години затвор.

След проверката на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Ловеч, всички медицински сестри в отделението по белодробни болести в Многопрофилната болница за активно лечение в Тетевен бяха наказани. Две от сестрите бяха уволнени дисциплинарно от управителката на болницата д-р Мадлена Бояджиева заради открити и други нарушения. От длъжност бяха снети главната сестра на болницата и старшата сестра в отделението. Завеждащ белодробното отделение д-р Мила Петкова тогава си подаде оставката.
Не беше установено коя от сестрите е нарушила приетите в болницата правила.