Прокуратурата решава днес за взривяването на бившата тютюнева в Плевен
Прокуратурата решава днес за взривяването на бившата тютюнева в Плевен / netinfo

Окръжна прокуратура Плевен се очаква днес да се произнесе за подготвеното взривяване на сградата на бившата тютюнева фабрика в Плевен.

 

В събота стана известно, че наблюдаващият прокурор Ваня Савова е спряла изпълнението на заредената с взрив шестетажна сграда заради назначена проверка. Проверката е след получени сигнали от граждани и трябва да установи дали всички обитатели в съседните сгради са уведомени по законовия ред за операцията. Прокурор Савова уточни, че фирмата, която ще извърши взривяването, е представила всички документи и разрешителни.

 

Златко Урумов от фирмата, минирала сградата съобщи, че спирането на операцията е създало потенциална опасност за квартала, за което е сигнализирал в прокуратурата. С всеки изминал час обектът става все по-опасен, твърди той. Взривът е заложен в 2 000 точки на разгърната площ от 4 000 км.м.

 

На мястото на старата постройка е предвидено строителство на модерен културно развлекателно-търговски комплекс за 32 милиона евро, който трябва да влезе в експлоатация през 2009 г.