Проф. Янко Янев:Стабилната цена-генерално предимство на атомната енергия
Проф. Янко Янев:Стабилната цена-генерално предимство на атомната енергия / archiv.DarikNews

Проф. Янко Янев - дългогодишен експерт в Международната агенция за атомна енергетика във Виена и преди това председател на Комитета за използване на ядрена енергия за мирни цели, коментира в Плевен цената на атомната енергия в интервю за Дарик.

Доколко може да се каже, че ядрената електроенергия има стабилна цена, сравнена с другите източници?

- Едно от най - големите преимущества на атомната енергетика е нейната стабилна цена. Защо тя е стабилна? Цената на урана в общото производство е изключително малка - между 5 и 10%, т.е. и два пъти да умножите цената на урановото гориво, то ще се отрази много малко на крайната цена на произведената електроенергия.

Как е при електроенергията, произвеждана с газ например?

- Там 85% от цената на тока е от цената на газта, така че ако цената на газта скочи двойно, както е при нефта, а газта е обвързана с цената на нефта, токът веднага става два пъти по - скъп. През последните години имахме феноменални увеличения - даже и сега цената на нефта е над 100 долара.

Какви други преимущества може да посочите по отношение на стабилната цена на атомната електроенергия?

- Друг въпрос е така наречената "гаранция на доставката", тъй като атомното гориво за една централа физически не е така обемисто и не изисква големи пространства, много компании практикуват предварително закупуване на уран за едно или две зареждания напред. Това ги предпазва от евентуално движение на цената на атомното гориво.
 
Едно такова закупуване на уран за две зареждания гарантира в следващите осем години производството на електроенергия без оскъпяване и можете да се подпишете до части от евроцента, колко ще ви струва.

Периодичните разходи в една атомна централа са за допълнително обезопасяване, за подмяна на износено оборудване - нещо на което особено много се държи. Това са така наречените експлоатационни разходи.

Генералното предимство на атомната енергия е именно стабилността на цената и гаранциите от това, че когато си закупил гориво, ти можеш да произвеждаш.

"Например един от проблемите в Япония в момента е, че те спряха временно атомните си блокове и тази "гаранция на доставките" при определена цена разбърка цялата икономическа система на страната..."

Проф. Янко Янев е директор на Програмата за управление на ядрените знания в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) със седалище Виена. Бил е програмен координатор за Департамента по ядрена енергия, ръководител на Международната система за ядрена информация. В началото на 90-те беше председател на българския Комитет за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ), предшественик на Агенцията за ядрено регулиране.

Проф. Янко Янeв е бил зам.-председател на Борда на управителите на МААЕ, вицепрезидент на 3-ти комитет на ООН по Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Проф. Янев и д-р Ханс Холгер Рьогнер, също дългогодишен експерт в Международната агенция за атомна  енергетика и тясно специализиран в икономиката в подобен тип проекти, свързани с атомната енергетика, бяха на среща с граждани и журналисти в Плевен.