Проф. Йовчо Крушев свири с Плевенска филхармония
Проф. Йовчо Крушев свири с Плевенска филхармония / archiv.DarikNews

Тази вечер - 17 януари от 19:00 часа в зала "Катя Попова", плевенската публика ще има възможност да посети концерта на Плевенска филхармония с участието на проф. Йовчо Крушев - пиано.

В програмата са включени увертюра към операта "Дон Жуан" от В.А. Моцарт, Концерт за пиано No.1 от Лудвиг ван Бетовен и Симфония No.29 от В.А. Моцарт.

Кнцертът ще премине под диригентството на маестро Цанко Делибозов.

Проф. Йовчо Крушев е завършил Българска държавна консерватория - днешната ДМА "П. Владигеров" с пиано при проф. Джулия и Константин Ганеви през 1979 г. и композиция при проф. А. Райчев 1984. От 1987 преподава пиано и четене на партитури в ДМА, а от 1998 и композиция - професор е от 2000 година.

Йовчо Крушев е лауреат на международните конкурси за пианисти: "Виоти" във Верчели - Италия - 1978 г. II награда, "П. И. Чайковски" - Москва - V награда - 1986. Гостува на всички авторитетни сцени в България, както и на всички български симфонични оркестри и провеждани в България международни музикални фестивали.

За постижения в изпълнителското изкуство е удостоен с "Кристална лира" (1999), "Золотая муза" за принос в популяризирането на руската музика в България (2001); Специална награда на Салона на изкуствата в НДК за интегралното изпълнение на камерните творби на С. Рахманинов, с над 20 първи изпълнения (2003).

Автор е на симфония, концерти и други произведения за симфоничен оркестър, камерно-инструментални творби, сред които преобладават пиеси за пиано, вокална и хорова музика, музика за детска куклена постановка. Много от творбите му са записани в БНР и се изпълняват в България и в чужбина, като се ползват в процеса на обучение на инструменталисти и хорови диригенти в ДМА.

"Сонатина за кларинет и пиано" получава специална диплома на конкурса за композиция "Варало-Валсесия" (Италия, 1984). Клавирната транскрипция на "Три фрагмента от балета "Хайдушка песен" на Ал. Райчев е изпълнявана от огромен брой дуа от САЩ до Япония - пиесата е задължителна на Конкурса за две пиана "Ямаха", Токио (Япония, 2002).

Концертът на Плевенска филхармония е на 17 януари от 19:00 часа в зала "Катя Попова". Билети могат да бъдат закупени във фоайето на залата от 16:00 до 19:00 часа.

Телефон за справки - 064 82 26 92.