Проф. Григор Горчев става Почетен ректор на МУ-Плевен
Проф. Григор Горчев става Почетен ректор на МУ-Плевен / archive.dariknews

Всяка година в начало на октомври академичната общност на Медицински университет - Плевен символично отбелязва „рождената дата" на университета, на която с решение на 39-тото Народно събрание висшият Медицински институт в Плевен е преобразуван в Медицински университет.

Тази година академичното ръководство реши да обедини празника на МУ - Плевен с тържественото честване на 65-тата годишнина от основаването на Медицинския колеж, който е най-старото самостоятелно медицинско училище в града.

Колежът заслужено отбелязва годишнината си на празника на университета, защото основите на медицинското образование, които неговите преподаватели полагат в града, вливат мощен поток от знания, умения и опит в академичното тяло на висшето училище. Присъединяването на Медицинския колеж към структурата на МУ-Плевен през 2007 година.

Тази година новото ръководство ще проведе и първата за академичната история на университета церемония по присъждане на званието „Почетен ректор на МУ-Плевен", чрез която ще изрази заслужена признателност и уважение към проф. д-р Григор Горчев и неговия екип след два успешни мандата на управление /2003-2013 г./.

Почетното звание ще му бъде връчено от ректора на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, за изключителния му принос за развитието на висшето училище и утвърждаването му като модерен образователен и научноизследователски център с приоритет във въвеждането на авангардните технологии и развитието на телемедицината.

На празника ръководството ще отдаде заслуженото уважение и почит към бившите директори на колежа, както и към дългогодишните му преподаватели.

Друг основен момент в празничната програма ще бъде награждаването на представителите на академичната общност, които през изминалата академична година са изкачили по-високо стъпало в академичното си развитие и са придобили по-висока академична степен или са заели по-висока академична длъжност.

Към днешна дата академичният състав се състои от 75 доценти и 18 професори, защитени са 59 дисертационни труда за придобиване на образователната и научна степен „доктор" и 16 за научната степен „доктор на науките".

Тържественото честване ще се състои на 10 октомври от 11:00 часа в зала "Магнум" във Втора клинична база на Медицинския университет - Плевен