Проф. Григор Горчев е Лекар на годината
Проф. Григор Горчев е Лекар на годината / Дарик Плевен

Проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в Плевен, е носителят на тазгодишната награда "Лекар на годината". Призът му се присъжда за внедряването на авангардни технологии в ендоскопската хирургия в Университетския телекомуникационен ендоскопски център при Медицински университет Плевен и за развитието на нов тип хирургия в медицинската практика - робот-асистирана хирургия.

Отличието му се присъжда от Българския лекарски съюз, а почетната грамота и знак му бяха връчени по време на тържествена церемония в София на 19 октомври. Професор Горчев е единственият сертифициран хирург в Югоизточна Европа, който оперира с робота "Да Винчи" в областта на гинекологията. Това е второто отличие, с което съсловната лекарска организация удостоява ректора на Плевенския медицински университет. През 2006 година професорът е удостоен с почетното отличие «Лекар на годината» за заслуги в областта на медицината и за утвърждаване авторитета на Българския лекарски съюз.

Самият проф. Горчев уточни, че не е очаквал да бъде награден и не приема отличието като професионална награда, а като признание за развитието на модерната медицина и модерната технология. Той изрази удовлетвореност от факта, че медицината на бъдещето започва да намира място в България и са разчупени старите схващания на стандартната хирургия. Пред медиите проф. Горчев изтъкна и разочарованието си от това, че в последно време започва да се губи връзката между лекар и пациент и в обществото се наблюдава едно негативно отношение към лекарите.

По отношение на състоянието на здравеопазването, професорът изрази подкрепата си към намеренията на здравния министър Стефан Константинов да премахне клиничните пътеки и да се въведат диагностично свързаните групи. «Това е по-доброто решение, защото така се лекува не само основното заболяване на пациента, а и съпътстващите. Така се прави в другите европейски държави», посочи още проф. Григор Горчев.