Продължават проверките на язовирите в Ловешка област
Продължават проверките на язовирите в Ловешка област / obladmin.lovech

Продължават проверките на язовирите в Ловешка област по две направления - по нареждане на Министерство на вътрешните работи и по заповед на Министерски съвет, обясни на брифинг областният управител д-р Мадлена Бояджиева.

„От Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян имаме информация за язовирите „Кос 1" и „Кос 2". Първият е отдаден под наем и наемателят е поел издръжката на обекта, а за втория е актуализиран аварийният план, почистено е речното корито на 500 метра след язовирната стена и се поддържа проводимостта, премахва се растителността. Подсигурено е лице за постоянно наблюдение на състоянието на водоема, както и е проведена тренировка за дейностите при възникване на опасност от формиране на висока вълна, с обезпеченост, по-голяма от проектната, в следствие на интензивни валежи и бързо снеготопене", каза д-р Бояджиева.

Информация е постъпила и от НЕК ЕАД за язовир „Синдиката". От там информират, че е изготвена подробна количествена сметка, подготвя се възстановяване целостта на скалната облицовка при подходящи метеорологични условия след зимния период. Изготвени са още и проект за експлоатация и поддържане на язовирната стена, възстановени са част от необходимите чертежи, готова е инструкция за експлоатация на стената и съоръженията, справочни регистри за наблюдателните стълбове и контролните мерки. Там също е проведена тренировка по изпълнение на аварийния план.

Очаква се финансиране за водоемите на „Напоителни системи" - Плевен: язовирите „Каменец", „Пустия", „Александрово", „Мишковец", „Пелик дере", „Крапец", „Сопот", „Морун" и „Света". Там е необходима корекция на река Осъм в землището на с. Йоглав и с. Деветаки, почистване на отводнителния канал Летница и Крушунско дере. Извършено е почистване на стената на язовир „Каменец" от растителността и са изпратени уведомителни писма на наемателите, които имат задължение да извършват почистването на язовирните стени. На язовирите „Каменец", „Пустия", „Крапец" и „Сопот" са проведени обучения и тренировки на персонала по изпълнение на аварийния план. Предстои провеждане на такива обучения и на останалите водоеми.

Вече е изправен спирателният кран на яз. „Пазар дере" в община Угърчин. Предстои почистване от растителността около стената, преливника и дерето на 500 м след язовирната стена, както и доизграждане на преливника.