Продължава реставрацията на паметници на руската бойна слава у нас
Продължава реставрацията на паметници на руската бойна слава у нас / снимка: Dariknews.bg

За последните две години консулството Руската федерация в гр.Русе е помогнало за възстановяване на 44 паметника у нас. Това стана ясно след проведена среща между генералния консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин и директора на "Военноисторически музеи" в Плевен Милко Аспарухов.

Срещата се състоя в Панорама "Плевенска епопея 1877", а поводите за нея бяха два. На първо място 25-та годишнина от откриването на консулството в Русе и равносметка на свършеното до момента по съвместната програма между музеите и консулството за поддръжката на паметниците на признателността у нас, свързани с Руско-турската освободителна война. Милко Аспарухов информира, че са започнали възстановителните работи на паметника на загиналите руски воини в местността Чуката край село Търнене. Вече е завършена реставрацията на друг паметник на загинали руски воини, от 125-и Козловски полк - този край село Гривица.

Директорът на "Военноисторически музеи" съобщи и че преди месец се е състоял разговор в посолството на Руската федерация в София. Оттам са обещали подкрепа при издаване на сборник с материали, посветен на Руско-турската освободителна война.

През 2008 година, по информация на Михаил Торшин, консулството на Руската федерация в Русе е помогнало в поддръжката на 11 мемориални обекта в Плевенско, през 2009 година - на 19, а от началото на тази година до сега - на 14.

На срещата Милко Аспарухов подари на руския гост метална капсула с пръст от редута „Кованлъка", където преди 133 години са се водели едни от най-ожесточените сражения.