Приемат молбите за помощи за отопление
Приемат молбите за помощи за отопление / снимка: DarikNews.bg

Приемът на молби-декларации за отпускане на целеви помощи за отопление през зимния сезон 2010-2011 г. стартира от вчера. В молбата за отпускане на помощта задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, напомниха от Регионална дирекция  "Социално подпомагане" Плевен.

Документите ще се приемат в дирекция "Социално подпомагане" до 31 октомври тази година. Все още не са обявени месечните помощи за отопление, но вече е ясно, че те ще бъдат превеждани на три транша през отоплителния сезон - през ноември, декември и януари. Миналата година сумата беше в размер на 276,15 лв. за целия отоплителен сезон.

Парите за парно ще бъдат плащани директно в "Топлофикация". Тъй като средствата за ток ще се получават от нуждаещите се в брой, в края на сезона ще се прави проверка в енергото дали са плащани редовно сметките и ако не са, нарушителите ще бъдат санкционирани. Помощта за дърва и въглища ще се получава в пари или ще се плаща на доставчик по избор на нуждаещия се.

Право на помощта, както и досега, имат лицата и семействата, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление и отговарят на условията, посочени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

По данни на дирекция "Социално подпомагане" Плевен през миналия отоплителен сезон в областта са били издадени 11 893 заповеди за отпускане на помощи за отопление. От тях 607 са били за твърдо гориво, като най-много молби е имало за община Долна Митрополия.

Целевите помощи за отопление са отпускат за период от 5 месеца - от 1 ноември 2010 г. до 31 март 2011 г. Лицата и семействата, които не използват по предназначание помощта или я получат недобросъвестно, ще бъдат лишени от този вид помощ и през следващия отоплителен сезон, както и ще трябва да възстановят получените суми със законната лихва.