Приеха план за подпомагане на пчеларството
Приеха план за подпомагане на пчеларството / netinfo
Управителният съвет на Държавен фонд “Земеделие” прие предложението България да предостави план за подпомагане на пчеларството във връзка с усвояване на средства от Европейската комисия. Това каза заместник-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова в Плевен, където присъства на откриването на V-то Международно изложение -договаряне “Пчеларство Плевен 2007 ”.

Средствата, включени в плана, са отделно от предвидените в общия пакет, който Разплащателната агенция ще предоставя на замеделските производители за развитие на селските райони, каза още заместник-министър Бъчварова. Тя допълни, че според изискванията на Европейския съюз програмата ще включва тригодишен период на реализация. За това време трябва да бъдат финансирани отделни дейности в пчеларството, свързани с техническа помощ, борбата със заболявания и движението на пчелини. Предвиденият финансовия ресурс е в размер на 7 млн. и 300 хил. лева, като 50% ще бъдат осигурени от националния бюджет и 50% - от европейската комисия. Програмите и проектите, които ще кандидатстват за финансиране, ще се представят за одобрение на Разплащателната агенция, която ще контролира и разходването на средствата.

Заместник-министър Бъчварова допълни още, че държавните помощи, предвидени за 2007 г., са за поддръжка на генфонда в развъдните асоциации и за стимулиране и подпомагане производството на качествен мед.