При пет неизвинени спират детските за един месец
При пет неизвинени спират детските за един месец / archive.dariknews

Директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане"-Плевен Вацка Хорозова, запозна медиите с някои изменения в нормативите, по които работят структурите на дирекцията.

С постановление от 15 август 2013 с постановление на Министерския съвет са въведени изменения и допълнения в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца (приет през 2002 г.). Така в чл.10б се създава нова алинея 4, в която се посочва, че еднократната помощ при бременност по ал.1, може да бъде поискана в тримесечен срок, считано от определения термин за раждане. До сега това можеше да стане само в месеца, в който е родено детето.

В ал.3 в чл.17 от Закона за семейните помощи за деца също са въведени някои съществени изменения. Става въпрос за удостоверение по образец, съгласно приложение 7, издадено от детската градина и училището, че детето е записано в подготвителната група за задължителна предучилищна подготовка или като ученик за новата учебна година в срок до 31 октомври.

Това всъщност са бележките, които родителите трябва да представят в дирекцията "Социално подпомагане" до 31 октомври, че детето е записано на училище или в предучилищна група. Хорозова уточни, че до сега бележките са предоставяни само за деца, които са записани на училище, а новото е че от тази година такива ще се издават и на децата, записани и в подготвителните групи или класове в училищата. Причината е въведената задължителна предучилищна подготовка, която се обвързва с детските.

Промяна има и по отношение на отпуснатите детски средства. Те ще бъдат спирани, ако за дадения месец ученикът е отсъствал от пет учебни часа, за които няма посочени уважителни причини.

Новият елемент тук е значението на „уважителни причини" по смисъла чл.17 ал. 5. Това са случаите, в които за отсъствията е предоставена медицинска бележка или бележка от спортен клуб, в който детето членува или документ от ръководител на танцова или например музикална школа, в която детето участва.

Важно е да се знае, че родителите също имат право да напишат извинителна бележка за до десет отсъствия общо за периода 15 септември - 31 май, уточни Хорозова.

Създава се и нова алинея, в която се посочва, че директорът на детската градина или на училището, в което има подготвителни групи за задължителна предучилищна подготовка, ежемесечно трябва да изпраща в регионалната дирекция „Социално подпомагане" по постоянен адрес на родителите, справка по образец Приложение 8 за отсъствията на дадения ученик или дете в подготвителна група.

В случаите, когато има преместване на дете в подготвителна група, приемащата детска градина или училище трябва да уведомят регионалните дирекции по постоянен адрес, където е преместено детето, за да получава дирекцията справките за неприсъствие.