През декември можем да сменим личния си лекар
През декември можем да сменим личния си лекар / netinfo

Oт първи до 31 декември задължително здравноосигурените лица могат да сменят своя общопрактикуващ лекар и да се регистрират при нов, съобщават от пресцентъра на РЗОК Плевен.

За пререгистрацията не се изисква отписване от листата на досегашния общопрактикуващ лекар. Това, както и включването на лицата в листата на новоизбрания лекар, се извършва по служебен път в касата. Хората, които искат да направят смяна трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар. При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус.

Според данни на РЗОК Плевен 2% са сменили личния лекар през декември 2007, а през юни 2007 г. те са били 2.2%. Основните причини за смяна на личния лекар се отнасят до нарушаване на достъпа до специализирана помощ, качеството на медицинското обслужване, смяната на местожителството или адресната регистрация, лични предпочитания на пациента и други мотиви.