Превръщат Панорама Плевенска епопея-1877г. в елитен музей
Превръщат Панорама Плевенска епопея-1877г. в елитен музей / archive.dariknews

„На обновената Панорама й отиваше вече една нова - съвременна експозиция по темата Руско-турската Освободителна война с много интригуващи материали и може да се каже, че извадихме от фондовете на музея едни от най-ценните образци оръжия от воюващите руска, румънска и турска армии". Това каза директорът на „Военноисторически музеи" - Плевен доц. Милко Аспарухов на среща с журналисти по повод откриването на изложбата „Оръжието на Плевенската епопея 1877 г.”, по случай 10 декември и 136–та годишнина от освобождението на Плевен.

Превръщат Панорама "Плевенска епопея1877г" в елитен музей
netinfo

В експозицията са включени и оръжия от времето на Национално-освободителните борби в България от времето, предхождащо Руско-турската война именно, за да напомнят, че по това време по тези земи са се водели борби за национално Освобождение.
„Експозицията в този мащаб е принос към превръщането на Панорама „Плевенска епопея" в панорама - музей", обясни Милко Аспарухов и добави, че посетителите, дълбоко впечатлени от панорамното платно се питат: "А имали нещо друго, което да видим.". Той обясни, че това, което се прави в момента в Панорамата е точно това, тя да се превърне в един наистина елитен музей.

Доц. Милко Аспарухов обясни, че експозицията може да бъде постоянно обновявана и допълвана, но на този етап липсват някои условия като съвременните европейски витрини, подобаващи на тези ценни експонати, които са оборудвани с климатични инсталации, но така или иначе, първата крачка вече е направена.

Превръщат Панорама "Плевенска епопея1877г" в елитен музей
netinfo

Целият фонд на Военноисторически музеи-Плевен съдържа около 140 000 музейни единици, голяма част от които са показани в експозицията „Плевенска епопея" в залите на РИМ-Плевен.

Припомняйки изложбата, която ВИМ-Плевен показа на оградата на музея „Цар Освободител Александър II" по случай 10-декември, доц. Аспарухов каза: „Ръководството и служителите във Военноисторически музеи имат колекционна политика и целенасочено се работи в обновяване и попълване на военната колеция на ВИМ.

Превръщат Панорама "Плевенска епопея1877г" в елитен музей
netinfo

Сред изложените оръжия, директорът на ВИМ-Плевен Милко Аспарухов посочи като най-ценни оръжията от времето на Националноосвободителните борби в Бълария: „Защото са наши, защото са свързани с онези движения, които предизвикаха интереса на Европа към тегобите на българския народ и предизвикаха Руско-турската война.

Превръщат Панорама "Плевенска епопея1877г" в елитен музей
netinfo