Престъпна група от Плевенско подпалила  Северозападна България
Престъпна група от Плевенско подпалила Северозападна България / dariknews.bg

Криминалистите в ОД МВР-Видин работили по сигнали за седем кражби, извършени чрез измама и въвеждане в заблуждение на възрастни хора от малки населени места. Сигналите са получени през последните шест месеца на територията на областта. Схемата на действие включвала задължително оферта за покупки на битови вещи, домашна ракия или други предмети, за които непознатите предлагали изгодни цени. При "сделката", измамниците оперирали само с едри банкноти, а докато чакали връщането на рестото, установявали местата, където възрастните хора държат спестяванията си и ловко ги ограбвали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В процеса на изясняване на обстоятелствата около престъпленията, е извършен и допълнителен анализ на подобни кражби, регистрирани на територията на Монтана и Враца.
След съгласуване с областните дирекции, включително и с Плевен, стартирало провеждането на общи оперативно-издирвателни действия, под наблюдението на окръжните прокуратури. Така на 16 ноември, криминалистите попаднали на петчленната престъпна група, която била засечена в района на Бойчиновци, непосредствено след последния й удар - кражба на 7500 лева от дома на 82-годишна жителка на село Ивановци.

Четиримата братя - Н.З./26г./, И.З./28г./, Д.З./31г./, З.З./33г./ и техният зет М.Г./23г./- всички от плевенското село Чомаковци са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Иззет е и автомобилът им "Фолксваген Пасат", с който се придвижвали.

В хода на процесуално-следствените действия, освен откраднатата сума, са намерени и документи на възрастната жена, комплект ключове и ръкавици.
Петимата са криминално проявени и осъждани. Н.З. е с влязла в сила присъда от преди седмица, наложена му от районния съд в Троян за извършена кражба.

Петимата безработни мъже са превърнали кражбите чрез измама в "семеен бизнес" и занятие, чрез което генерирали сериозен финансов ресурс. Показателно е, че те притежават скъпи имоти в родното си село, както и луксозни автомобили.
Според мнението на разследващите, от месец май до този момент, групата е извършила над 60 кражби в Северозападна България и други области в страната, жертвите са винаги хора от третата възраст, а схемата е идентична.

Предстои постановление на прокуратурата за удължаване на мярката на задържаните за срок до 72 часа, както и внасяне на искане в Районен съд - Видин, за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".