Преместват и реставрират оръдията от парк Лавров
Преместват и реставрират оръдията от парк Лавров / archiv.DarikNews

Богатото културно-историческо наследство от Руско-турската Освободителна война 1877/78 година е емблематично за Плевенския регион и до голяма степен мотивира хората с интереси да посетят и се запознаят с тези безценни реликви, свързани с освобождението на България и Плевен.

Вече 105 години, Военноисторическите музеи поддържат и стопанисват това наследство. Голяма част от реликвите са получени още през 1907 година от Комитета Цар Освободител Александър ІІ чрез Руското и Румънско военни министерства, в това число и безценната колекция от оръдия, разположени в парк „Генерал В.Н.Лавров", парк „Ген.М.Д.Скобелев" и в парка на къща музей „Цар Освободител Александър ІІ".

Във връзка с предписанието на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" при Министерството на културата на Република България, свързано с мерките за охрана на оръдията, Дирекция „Военно-исторически музеи" временно изтегля от парк „Генерал В.Н.Лавров" разположените там оръдия и ги експонира пред Панорама „Плевенска-епопея 1877 г."

За периода, през който ще бъдат пред панорамата, за тях ще бъде положена професионална грижа и те ще бъдат реставрирани. След уреждането на взаимоотношенията между Военноисторическите музеи Плевен, Община Долни Дъбник и кметство Горни Дъбник и след подписването на договор за осигуряването на денонощната им охрана, те ще бъдат върнати в парк „Генерал В.Н.Лавров" и разположени пред музейната сбирка, където ще бъдат взети всички мерки за опазването им, включително ще бъдат монтирани и камери за видео наблюдение.

Дирекция „Военно-исторически музеи" инициира връщането на бронзовия монумент на генерал Василий Николаевич Лавров в село Горни Дъбник. Генерал Лавров е командир на лейбгвардейски Финландски полк и герой на битката при Горни Дъбник на 12/24 октомври 1877 г  Паметникът /автор Димитър Боневски/ е поставен в парка през 1977 година, но главно от съображения за сигурност по-късно паметникът е преместен и сега се намира в двора на Регионалния исторически музей-Плевен.

Военноисторическите музеи поставят този въпрос пред кметство Горни Дъбник и Община Долни Дъбник, да се направи предложение до Общински съвет Долни Дъбник и се вземе решение за връщането на паметника, но този път в центъра на село Горни Дъбник. Дирекция „Военно-исторически музеи" счита, че за отбелязването на 135 - та годишнина от боевете при Горни Дъбник - 24 октомври 2012, паметникът може да бъде открит.

 Община Плевен и Дирекция „Военно-исторически музеи" предприеха процедура по промяна статута на Военноисторическите музеи от общински в регионален, още при предишното ръководство на общината. Надеждата е, че с окончателното решаване на този въпрос, всички музейни обекти, включително и парк „Генерал В.Н.Лавров", ще преминат под ръководството  на Военноисторическите музеи и ще бъдат надеждно обгрижвани.