Преглед на печата - Посредник и БГ-Север
Преглед на печата - Посредник и БГ-Север / dariknews.bg

"Пенсионери протестираха на "Възраждане" е водещото заглавие в "Посредник" днес. Пенсионери от цяла Плевенска област излязоха на протест в четвъртък на площад "Възраждане". Организатор на събитието беше Националният фронт за спасение на България, чийто регионален координатор, Радослав Георгиев, призова проявата да не взима политическа окраска, макар че за участие бяха поканени представители на ВМРО и ПП "Нова зора".
По думите на Георгиев, от НФСБ са преценили, че е необходимо пенсионерите не само да стоят пред телевизорите си и да коментират тежкото си социално положение по кафенета и градинки, но и да изразят публично своето недоволство. "Ние сме от най-голямата политическа партия в България - партията на пенсионерите и когато сме обединени в нашите искания, можем да постигнем резултат", заяви той. По думите на Георгиев, освен че на тези събирания хората от третата възраст ще си вдъхнат взаимно кураж, на тях ще се коментират теми, сред които размерът на пенсиите, тяхното получаване, методът на пенсиониране, както и дейности, свързани с почивното дело. Той сподели още, че на своеобразните протестите ще бъдат канени експерти в отделните области, а предложенията ще бъдат внасяни до управляващите. За да можем да постигнем по-добро бъдеще за нас, нашите деца и внуци, допълни Радослав Георгиев.

Парапетът на велоалеята - на извънредна сесия

Извънредна сесия на Общинския съвет в Плевен свиква неговият председател Дарин Ангелов на 11 юни, от 14 ч в Конферентната зала на сграда "Гена Димитрова". Дневният ред, по който ще дебатират старейшините, включва пет точки, разглеждането на част от които беше отложено на редовната сесия на 31 май. Сред тях е и предложението за предоставяне на финансови средства от "Тролейбусен транспорт" ЕООД - Плевен на Община Плевен, необходими за монтиране на предпазен парапет на велосипедната алея в участъка по ул. "Вардар". Ще припомним, че на редовната сесия точката предизвика бурни дебати. В крайна сметка съветниците гласуваха вносителят да преработи предложението и да го внесе отново за обсъждане на следващото заседание. Според тях, не е ясно за дарение ли става въпрос или за възмездно предоставяне на сумата и ако не е дарение, как Общината ще връща тези пари. Освен това, беше поискано в преработения вариант на предложението да бъде упоменато, че предпазният парапет ще бъде поставен на реката, а не на велоалеята.

Плевенските гробища буренясаха, кметът разпореди спешни мерки

В редакцията на вестник "Посредник" дойде възмутена читателка, която е ходила на 2 юни - Черешова задушница, да почете паметта на починалите си близки в гробищен парк Чаира. Не може да се влезе! Трева до пояс има между гробовете, изплака възрастната жена. Аз нямам претенции към почистването на самите гробове - знам, че това е задължение на гражданите, но оттам-нататък? Всички, които бяха там на Задушница, са възмутени, сподели госпожата. Тя отишла да сигнализира в Общината и на портала и казали да подаде жалба, която да занесе в Административния център, за да се разследва случая. "Какво има да разследват, откъде е дошла тревата ли?" - чуди се плевенчанката.

Гларусите - летящите бездомни кучета на големия град

Вече е лято - нищо, че природата капризничи, редувайки сезони час по час и като че се опитва да ни откаже от лятото. И от мислите за море.
Но и в най-мрачните дни плевенчани няма как да не мислят за море - от години над главите ни кръжат гларуси, неволно напомняйки ни за плажа. За екипа на "Посредник" втора година морските трепети не са само мечти за пясък, вълни и бриз, а и... наблюдение на семейство гларуси. Често се шегуваме помежду си, че "отчуваме" вече второ поколение уж морски птици, които трайно са избрали за свой дом покрива на съседна на редакцията ни къща.
Затова за разговор на тема що щат гларуси на почти 400 километра от морето каним събеседника си на... терасата. Това е "наблюдателницата" ни. Сякаш усетили, че говорим за тях, птиците демонстрират висш пилотаж, но бързо се връщат на покрива си, защото там - зад един комин - ги чакат трите им отрочета.
С доц. д-р Иван Райчев, биолог-еколог, биолог-еколог, ръководител на отдел "Природа" в Регионалния исторически музей в Плевен, започваме разговора от случилото се през миналата година. Тогава двойка гларуси се появи на въпросния покрив. Малките бяха цели четири, но няма как да знаем дали всички са оцелели. Сега в небето над редакцията кръжат четири птици, в гнездото има три пухкави сивкави топки, които скоро ще "побелеят" и ще излетят.

"Спартак 1919" започва подготовка за "Б" група в края на юни

След като футболистите на "Спартак 1919" спечелиха първото място в Северозападната "В" група и се завърнаха в професионалния футбол вече има яснота и за част от лятната им подготовка. Тимът ще е в почивка до 28 юни. На тази дата всички ще се съберат за първа тренировка и се очаква от началото на юли да отпътуват за лагер в Дряново. В габровския Балкан съставът на Красимир Бислимов ще провежда активна физическа подготовка в предвид на това, че от състава ще се изисква не само бляскаво завръщане в елита, но и да се задържи през есенния дял на първенството поне в средата на таблицата на класирането. Още повече, че президентът на клуба Иван Димов преди седмица в интервю за столичен вестник сподели, че през следващата спортно-състезателна година от плевенските футболисти ще се изисква влизане в "А" група.

Какво пише в 22 брой на вестник БГ - Север:

Най-важната тема за развитието на Плевенски регион - проектът АЕЦ "Белене", отново е водеща на страниците на "BG  Север". 22 брой на вестника информира подробно читателите си за поредната инициатива на жителите на крайдунавския град в защита на атомната централа. Те настояват правителството да даде шанс на частен инвеститор да довърши започнатия проект, защото той е жизнено необходим и на региона и на страната. Темата е продължена на 4 стр. в интервю с Весела Лечева, член на Националния съвет на БСП.

Полицаите в Плевен разкриха и закопчаха извършител на серия от нагли грабежи. Престъпникът нападал жени, които носят златни накити - издебвал ги и със сила им отнемал бижутата, съобщава вестникът на 3 стр. Пак там можете да прочетете защо се увеличават жалбите на плевенчани от своеволията на монополистите и с какво може да помогне на рекетираните потребители гражданското движение ДНЕС.

"Скалата на Рихтер скара държавата и застрахователните компании" - това е водещият материал на бизнес страницата, в който са представени различни гледни точки към предложението за въвеждане на задължителни застраховки срещу природни бедствия.

Как шоуто "България търси талант" помогна на 21-годишния Сашо да открие своето семейство ще разберете от 6 стр. на вестника.

"Артседмица" отново предлага богата информация за културния живот в Плевен.

"Диалогът в местния парламент трябва да измести заяждането на дребно" - твърди в интервю за "BG Север" председателят на плевенския Общински съвет Дарин Ангелов.

Какво предлага на туристите "мързеливата пътека" от Луковит до Карлуково ще научите от 9 стр. на вестника.

Спортната страница, естествено, започва с шампанското и зарята, с които футболният "Спартак" отпразнува завръщането си при професионалистите.

Какво се случи в плевенските заведения в първата нощ след влизането в сила на забраната за тютюнопушене и на кои известни рожденици е ред да черпят тази седмица ще разберете на 16 стр.

В седмичника ще намерите и полезни съвети, граждански обяви, кръстословица, хороскоп, спорт и забавни четива за уикенда, програмите на ефирни и кабелни телевизии и много новини.