Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

„Хора, паркове, автомобили или отдих по плевенски" , водещата тема в новия брой на регионалния всекидневник „Посредник". „Темата за автомобилното нашествие в парковата част на Кайлъка не е нова. Плевенчани (повечето) със странна упоритост са пас, гостите на града цъкат с език и... си отиват. Толкова. От години все някой се опитва да направи нещо. За парка. За природата. За хората. Но не успява.
Помня доста кампании (граждански), напъни на администрация (фиктивни), опити (реални), довели и до съдебни дела...
Само за тази година тече втора кампания, обединяваща хората, за които Кайлъка е богатство и място за отдих. Младежки парламент, медии и немалко граждани, вярващи, че Кайлъка е място за отдих и рекреация (модерна думичка, най-често употребявана като синоним на "отдих" в европроекти, но всъщност имаща по-друго значение - възстановяване и освежаване), отново тръгват на поход срещу безумията в парка".
Разграден двор ли е Кайлъка? И какво предлагат да се направи за парка Младежкия градски парламент и общинският съветник Георг Спартански - ще прочетете на страница трета в „Посредник".

Сред водещите теми в новия брой на регионалния всекидневник е и „60 търсиха помощ от ДНЕС за юни и юли". „Топлото, мобилни оператори, наследнически драми, банкови неволи, неправомерни съкращения, дилемата етажна собственост, дори драма с издръжка и опити за справяне с невменяем съсед - това са само част от проблемите, с които през последните два месеца плевенчани търсиха помощ от доброволците на гражданско движение ДНЕС в Плевен.
В приемната на ДНЕС или на горещия телефон 064/994-699 ни търсят хора с всевъзможни проблеми, има и такива, за които просто няма как ние да помогнем, споделя Зинаида Георгиева, регионален координатор на гражданското движение".


„Специално звено ще пази автогарата", четем в новия брой на „Посредник". „Въпрос взети ли са и какви мерки за охрана на плевенската Автогара след терористичния акт на летище "Сарафово" отправи на 23 юли "Посредник" към ръководството на Община Плевен. В тази връзка попитахме също ще бъдат ли направени предложения за допълнение на Проекта за стратегия за обществен ред и сигурност в община Плевен, преди да бъде подложен на гласуване.
От пресцентъра на Общината в петък ни отговориха, че от началото на юли тече процедура по избор на изпълнител за монтаж на система за видеонаблюдение на Автогарата".

И още една от водещите теми в новия брой на „Посредник" - „Млади плевенски астрономи в „Белите брези 2012". „Традиционната лагер-школа за млади астрономи „Белите брези" всяка година събира ученици, студенти и вече успешно реализирани по цял свят млади астрономи.
И тази година част от „Белите брези" са млади плевенски астрономи от клуб „Урания" към Математическата гимназия. В петък към лагер-школата потеглиха ръководителката им Наташа Минкова и осем младежи. „Лагер-школата започва точно след приключването на подборния кръг за международната олимпиада по астрономия, която тази година ще се проведе през септември в Сеул, Корея. И мога да съобщя радостната новина - Александър Александров, ученик в 7 клас (бел. авт. - осмокласник от есента), с ръководител Ванилия Беремска, е класиран за международната олимпиада тази година", сподели за „Посредник" Наташа Минкова".

В броя ще прочетете още: „Започва кампания "Таратайки", „Младежи се оплакват: Бавят ни пари по европрограма повече от месец", „Пелин Пелинов: И най-големият исторически факт потъва в забрава, ако няма писател да го увековечи", „Елвина Иванова, състезател по спортно ориентиране: Ориентирането е болест, от която не можеш да се излекуваш".