Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Заради жегите водата свършва

Рекордно високите температури и липсата на валежи доведоха до трайно засушаване и повлияха негативно на водните запаси, информираха от ВиК - Плевен.
Все още не може да се говори за извънредна ситуация, но е факт, че през последните дни рязко е спаднало нивото на подпочвените води, както и дебитът на водоизточниците, обясняват от водното дружество. Това доведе до воден режим в някои селища в областта. Ще припомним, че режимът на водата се обявява от кметовете на съответното населено място с писмо до ВиК.

200 тона релси изнесени
Спор за собствеността, и обвинения в кражба ще се изясняват

В редакцията ни постъпи сигнал от Тодор Иванов, за извършена кражба на 200 тона релси. Той ни обясни, че е собственик на индустриален коловоз, край Ясен, с дължина около 1.5 км. Там се е товарил пропан-бутан, но от известно време е преустановена тази дейност, информира ни г-н Иванов. Той продължи с разказа си, като заяви, че преди два дни е отишъл на мястото и е констатирал, че част от линията е нарязана. На 5 юли отново отива на мястото и вижда камион, който товари релсите. Изказва благодарностите си към прокурора, заел се със случая. Г-н Иванов заяви, че се оказало, че известна фирма за изкупуване и рециклиране на черни метали от Ловеч били извършителите. Той обясни, че фирма, която започне да работи с жп линии трябва 24 часа предварително да уведоми за това в местното РПУ, а според него това не е направено. Защото ако в този момент се реши да се превозва нещо, може да стане сериозен инцидент. Алибито на фирмата било, че някой им бил казал да извършат тази дейност, а г-н Иванов пита, след като той е собственика и не е разрешавал, как е станало това.

"Акцент" откриха международния фестивал за маримба и ударни инструменти

С концерт на перкусионен ансамбъл "Акцент" и ученици от класа на Симеон Серафимов в четвъртък в зала "Катя Попова" беше дадено началото на второто издание на международния фестивал за маримба и ударни инструменти, на който Плевен ще бъде домакин до 12 юли. Организатор на събитието е Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков", като то е под патронажа на кмета на Община Плевен, проф. Димитър Стойков. Както писахме, фестивалът е финансиран по проект от Фондация "Америка за България" на стойност 62 000 лв., като с по-голямата част от средствата - в размер на 50 000 лв., бяха закупени нови ударни инструменти за нуждите на НУИ "Панайот Пипков". Така школото вече разполага с пълен комплект професионални тимпани, нов вибрафон, два четириоктавови ксилофона и голям концертен барабан. Сред останалите инструменти са там-там, както и осем том-тома.

С творби на Бешков гостуваме в Парламента

С 40 творби на Илия Бешков предстои да гостува през тази седмица в Народното събрание плевенската художествена галерия, носеща името на изтъкнатия художник. Това съобщи за "Посредник" главният уредник в ХГ "Илия Бешков", Антония Караиванова. Експозицията ще бъде открита на 11 юли, сряда, от 11 ч в Клуба на народния представител, където по традиция гостуват със свои изложби различни творци. Любопитен факт е, че точно на същата дата миналата година нашата галерия представи изложба със 110 произведения на Бешков по повод 110-годишнината от неговото рождение в галерията на "Шипка" 6 в столицата.

470 килограма от декар хлебно зърно
Ечемикът - по-малко, цената му е двойна

В края на миналата седмица министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви, че тази година реколтата от пшеница е най-добра от 20 години насам като качество. Количеството ще бъде почти колкото и миналата година. Очаква се производството на пшеница да бъде около 4 милиона тона и около 700 000 тона ечемик, уточни министърът. Според Найденов, тази година несъмнено ще ядем най-добрия хляб от години насам. Осигурен е зърненият баланс за вътрешния пазар и дори ще има за износ.
Какво е положението в Плевенска област, попитахме аграрните специалисти на местно ниво. Около 40% от площите с хлебна пшеница в Плевенска област са вече ожънати. В областта са засети общо 782 349 декара с пшеница, реколтираните площи до момента са 313 648 декара. Средният добив е 470 килограма от декар.

Двустранна игра определи заминаващите за Банско футболисти

След двустранна игра треньорът на ПФК "Спартак 1919" Красимир Бислимов определи групата, която във вторник заминава на лагер в Банско. Мачът бе на стадион "Белите орли", а срещата между момчетата определи 18 футболиста, които ще продължат лятната си подготовка в отбора. Мачът приключи при резултат 2:2, а головете в него отбелязаха Десислав Русев, Любомир Тодоров, Симеон Рудашки и Ивайло Раденцов.
От групата за лагера в Банско отпада дошлият на проби от "Локомотив" - Мездра Борис Петков. Най-вероятно в тима ще остане Цветомир Панов, ако не бъде осъществен трансфера му в Чехия, съобщават от плевенския клуб.