Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

От новия брой на регионалния всекидневник "Посредник" ще разберете как гимнастика сроди Канада и Плевен.

Става въпрос за това, че шампионката на Канада по художествена гимнастика с плевенски корен. "Абсолютната шампионка на Канада по художествена гимнастика за 2012 година Мария Киткарска е с плевенски корен, научи "Посредник". Състезателката от най-грациозния спорт е шампионка и на три уреда - топка, лента и обръч. Тя е едва на 16 години. Нейните успехи започват през 2010 година, когато става шампионка на Канада за девойки. Семейството на Мария отпътува от България, когато тя е едва 4-годишна. Майката на Мария е от Казанлък, което кара едно от изданията в този град да пише през миналата година, определяйки Мария за казанлъшка гордост. В момента г-жа Киткарска е преподавател по английски език във висше училище в Монреал. Лелята на Мария - Таня Митранова, пък също е лекоатлетка и треньор, а сега експерт по спорта в Община Плевен".

И още една, но не толкова сензационна, новина - "Край! Щем не щем забраната е в сила". "На 29 май, в брой 40 на Държавен вестник беше публикуван Закон за изменение и допълнение на Закона за здравето.

С промените от днес влиза в сила пълната забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места и всички закрити работни места в България. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата, ако властите им решат да изградят такива. Тютюнопушенето се забранява и на няколко вида открити обществени места. Това са прилежащите терени и тротоари на детските ясли и градини, училищата, ученическите общежития и местата за предоставяне на социални услуги за деца, площадките за игра, места, където са организирани мероприятия за деца и ученици, спортните обекти, летните кина и театри по време на спортни и културни прояви. Всичко това звучи чудесно. Остава да разберем как ще стане то на практика", пише в репортаж "Посредник". Мнението на собствениците на заведения в Плевен и на граждани можете да прочетете в новия брой на вестника.

"Кнежа подписа проекта за водния цикъл" научаваме още от "Посредник".

"Община Кнежа стана първата, която подписа проект за водния цикъл. Подписите си на 30 май под договора са сложили министърът на МОСВ Нона Караджова и кметът Симеон Шарабански, научи "Посредник". Проектът е за 31 200 000 лв. и е най-големият в областта, печелен до сега. С парите ще се изгради 37 км канализационна мрежа, ще се изгради и модернизира 11 км водопровод и ще се построи пречиствателна станция за 10 500 еквивалент жители. "Това е инвестиция, която е за 50 години напред", е споделила при подписването министър Караджова, а кметът Шарабански допълни, че това ще е инвестиция за много повече години и ще се ползва както от децата, така от внуците на живеещите в момента в града".

Две са новините от съдебната зала в новия брой на регионалния всекидневник - "Осъдиха условно инспектора с подкупа" и "Кокаиновият крал" остава в ареста".

Няколко са и новините от сесията на Общинския съвет в четвъртък - "Зелена светлина за басейна в "Иван Вазов", "Парапетът на велоалеята увисна, засега. Уроци по правопис съпътстваха дебата по точката".

"За първи път в България - в ПГЛВ ще учат агроекология", четем още в новия брой на "Посредник". "26 деца от цялата страна ще се обучават от новата учебна година по специалност "Агроекология" в Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Плевен. Специалността е съвременна и перспективна, а плевенската гимназия е първата и единствена в страната, в която ще има такава паралелка, каза директорът на професионалната гимназия Бисерка Илиева. "В нашите първи стъпки при кандидатстването за тази специалност участваха биопроизодители от региона и искам да подчертая, че те веднага откликнаха на нашето желание Плевен на бъде първият в страната, където да се обучават професионално бъдещи агроеколози", допълни г-жа Илиева.
За първи път у нас от есента ще има специалност, в която ще се обучават бъдещи агроеколози. Приемът ще е след 7 клас, ще се залага и на интензивно изучаване на английски и испански език. Вече и изготвен и учебният план, в който са включени освен професионални предмети, така и аграрна политика и икономика, информационни технологии и информатика. Два екипа - от ПГЛВ в Плевен и от земеделската гимназия в Кнежа, са разработили учебния план".
В броя ще прочетете още как след 40 години празнуват 153 днешни малки чучулиги.

Какво научаваме от страниците на 21 брой на вестник "BG Север"

Тоталната забрана на тютюнопушенето, която влиза в сила от 1 юни, убива ресторантьорския бизнес в Плевен. Това е водещата тема на 21 бр. на в. "BG Север". Проверката показва, че за да изпълнят досегашните законови изисквания и да обособят зали за пушачи и за непушачи, собствениците на заведения вече са се бръкнали със сериозни суми - от 3 000 лв. до 100 000 лв. Тези пари се оказват хвърлени на вятъра след последните промени в Закона за здравето.

На 3 стр. изданието продължава темата за проверките в плевенския Дом за медико-социални грижи. Водещият материал на страницата информира, че аутопсиите на починалите деца от дома са потвърдили диагнозите на техните заболявания. А този факт оборва и най-тежките обвинения на здравната министърка Десислава Атанасова към служителите в дома.

Подробности за отминалия 48 конгрес на БСП и отзиви на участници за работата му в него ще намерите на 4 стр.

На бизнес страницата си седмичникът информира за цените на най-търсените на пазара плодове и хранителни стоки. Пак там можете да прочетете защо китайски бизнесмени ще търсят в Плевен терени, подходящи за инвестиции.

Поредният гаф на матурата по български език и литература е водещата тема на 6 стр.

Страницата "артседмица" отново е богата на информация за културния живот в Плевен.

"Днешните деца са любознателни, но и страшно презадоволени" - твърди в интервю за вестника Магдалена Петкова, главен учител в ЦДГ "Щастливо детство".

Девета страница е посветена на 80-годишнината на големия български актьор Григор Вачков.

Предсрочното завръщане на футболния "Спартак" в "Б" група е безспорната новина номер едно за плевенския спорт - с нея започва 15 стр. на изданието.

Как салса-танцьорите Мариана Вешкова и Ивайло Георгиев грабнаха титлите Мис и Мистър Бал, какво е приятел да ти направи мечешка услуга и да те прати в болницата и колко ученици от Плевенския затвор завършиха годината с отличен успех, ще научите от последната страница на броя.

В седмичника ще намерите и полезни съвети, граждански обяви, кръстословица, хороскоп, спорт и забавни четива за уикенда, програмите на ефирни и кабелни телевизии и много новини.