Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"Къде да учим" - перспективи и атрактивно представяне" е водещото заглавие в "Посредник" днес.

До събота в Художествена галерия "Илия Бешков" в Плевен тече второто издание на специализирания образователен форум „Къде да учим?". 26 учебни заведения от страната и региона участват в образователния форум, който се провежда с подкрепата на отдел "Образование и култура" в Община Плевен и Регионалния инспекторат по образованието и под патронажа на кмета проф. д-р Димитър Стойков.
Медиен партньор на форума е вестник "Посредник".
Университети, професионални гимназии и техникуми, колежи, центрове за обучение, школи, издателства и фирми, предлагащи възможности за обучение в чужбина представят по атрактивен начин пред гости и посетители своите актуални програми.
През последните години се разкриват все повече паралелки и нови специалности, непрекъснато се променят програмите за обучение в съответствие с тенденциите и нуждите на пазарната икономика и това прави специализирания форум в Плевен актуален и за ученици, и за кандидат-студенти, беше изтъкнато при откриването на "Къде да учим" в петък.

Драми в читалището в Ясен - секретарят назначавал и уволнявал през главата на неговия председател

За куп нередности и манипулация на членове на народно читалище "Просвета" - с. Ясен сигнализираха на пресконференция в сряда ръководители на плевенски читалища. На срещата присъства и председателят на читалището, Цветлина Тодорова, която запозна медиите с поредица от случаи, в които секретарят Юлия Пенева е превишила правомощията си. Уведомявала съм проверителната комисия, която следи дейността ни, за това, че секретарят неправомерно сключва и прекратява трудови договори но въпреки това тя и до ден днешен продължава да твърди, че според Закона за народните читалища има право да представлява читалището заедно и поотделно, като това категорично не е вярно, сподели Цветлина Тодорова, без знанието на която са извършвани тези дейности. Освен това, по думите й, Юлия Пенева няма подписано официално пълномощно да я представлява. Правотата на председателя на читалището в Ясен е била потвърдена от проверителната комисия, която установява, че секретарят е фалшифицирал подписа на председателя в отчетите за 2010 и 2011 г., за което Пенева е признала.

Стефан Бонев първи в "Млади виртуози"

За осма поредна година Националното музикално училище "Любомир Пипков" стана домакин на Международния конкурс "Млади виртуози". Конкурсът е учреден през 2004 г. по инициатива на Милка Митева и по повод 100-годишнината от основаването на НМУ "Любомир Пипков". Той се организира ежегодно и се провежда в Концертната зала на НМУ със съдействието на Училищното настоятелство при школото и изключителната подкрепа на Фондация "Америка за България".
И на този престижен музикален форум ученик от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен се представи блестящо и остави зад себе си сериозната международна конкуренция. В четвърта група на категория "Пиано" възпитаникът на Антоанета Воденичарова, Стефан Бонев, спечели първото място.

Двама от уволнените общинари спечелиха делата си

На 3 април Административен съд - Плевен е излязъл с решение, което отменя заповедта на кмета на Община Плевен за прекратяване на служебното правоотношение с Х.И.Х. на длъжността „главен експерт" в дирекция „Здравеопазване, социални дейности и евроинтеграция", отдел „Здравеопазване и социални дейности", поради съкращаване на длъжността, както и аналогичната заповед на Л.И.Д., на длъжността „младши експерт" в дирекция „Административно обслужване и международно сътрудничество", отдел „Есграон.
В жалбата на Х.И.Х. се твърди, че тя е работила като „главен експерт" в Общината до 04.01.2012 г., когато й била връчена заповед за прекратяване на служебното й правоотношение, поради съкращаване на длъжността. Х.И.Х счита, че атакуваната заповед е немотивирана, издадена в нарушение на ЗДСл и АПК, налице са процедурни нарушения при издаването й, защото не е отбелязана датата на връчването на заповедта, не е указано в какъв срок и пред кого може да се обжалва същата. На следващо място според жалбоподателката, с решението на Общински съвет - Плевен е възложил на кмета на общината да извърши съкращение на персонала след провеждане на вътрешен подбор, какъвто не е извършен. Счита, че в случая е налице нарушение на този текст от закона и атакуваната заповед е израз и доказателство, че при постановяването й кметът на Община Плевен, неизвършвайки преценка и подбор на кадрите чрез несъобразяване на високата оценка за работата й, като в същото време са останали на работа хора с по-ниска оценка и квалификация.

Над 600 диска дари на библиотеката Алеко Антонов

Дарение от 614 компактдиска с джаз, поп и класическа музика обогати фонда на Регионална библиотека "Христо Смирненски". Благородният жест е от страна на изтъкнатия наш диригент и дългогодишен директор на Агенция "Музика" в Плевен, Алеко Антонов. Това мое решение не е от вчера или онзи ден и то се роди след дарението на Академията в Пловдив, на която предоставих всичко онова, което притежавах като събирани нотни партитури - над 300 тома, разказа Антонов. Към дарението той е включил и каталог, по който ценителите на музиката ще могат до се ориентират и да избират това, което искат да слушат.
Колекцията от компактдискове е събирана през последните 12 години, а за обогатяването много е помогнал близкият приятел на Алеко Антонов, Виктор Тодоров - един от най-големите познавачи на джаз музиката в Плевен. Той е човекът, който ме запозна с този стил музика, както и с много хора, които по-нататък станаха моя съдба в живота, спомня си музикантът.

 

Какво пише на страниците на  брой 14-ти на вестник BG-Север -

 

Скандалът преди финала на последната сесия на местния парламент е водещата тема на новия 14 бр. на  “BG Север”. Вестникът информира подробно за взаимните обвинения в шуробаджанашки назначения, които си отправиха общинарите от ГЕРБ и СДС.

 

Другата основна тема в броя е свързана с последиците за региона и неговите жители от решението за спиране строежа на АЕЦ “Белене”. На втората си страница, седмичникът публикува подробна информация са протестния митинг в крайдунавския град. Беленчани настояха правителството да преразгледа това свое решение и да се съобрази с мнението на експертите в областта на ядрената енергетика. Протестната декларация, приета единодушно от представителите на всички политически сили в Общинския съвет на Белене, и искането на плевенските общинари от БСП за референдум за централата са на 4 стр. Пак там е и обзорният материал “Спирането на АЕЦ “Белене” прави проекта най-голямата злоупотреба в историята ни”.

Това решение блокира развитието на града и региона, твърди в интервю за седмичника кметът на Белене Петър Дулев.

 

“И в Бръшляница пропищяха от кражби, четирима охранители обикалят селото” – това е водещото заглавие на 3 стр.

 

Бизнес страницата информира за растящия брой на ипотекираните имоти, които вече заливат пазара на недвижимости, за цените и асортимента на предлаганата тези дни разнообразна великденска украса, за малките квартални магазини, които едва оцеляват в конкуренцията с хипермаркетите и др.

Защо общинарите отложиха опразването на прословутия блок “Тотлебен” 33, чиито обитатели тероризират жителите на района, ще разберете от 6 стр.

“Разследват читалището в село Ясен”, “Джазвечери с Алеко Антонов в библиотеката” и “6 квадрата свобода” откри Дианка Тодорова” са само част от заглавията на 7 стр.

Разказът на 9 стр. за личната драма на 35-годишен мъж, преживял твърде много лошотия, ще ви откъсне от обичайните дреболии на ежедневието.

Спортната страница, както винаги, е богата на информация за представянето на плевенските футболисти, баскетболисти и каратеки.

И тази седмица известни плевенчани ще черпят за ЧРД. Сред тях е и кметът на града проф. д-р Димитър Стойков. На 16 стр. ще прочетете още как новата “Мис Плевен” – Вероника Биковска от гимназия “Интелект” шашна журито на конкурса с перфектните си мерки и коя е Адриана – новата световна шампионка по бийтбокс.

В седмичника ще намерите и полезни съвети, граждански обяви, кръстословица, хороскоп, спорт и забавни четива за уикенда, програмите на ефирни и кабелни телевизии и много новини.