Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

Благи или примирени на Благовец

Едва петнайсетина автомобила "оформиха" протестната колона в Плевен вчера. Благи ли сме на Благовещение? Или примирени и апатични, питаха се плевенчани, дошли да заявят открито недоволството си от високите цени на горивата.
На 29 февруари гражданско сдружение СИЛА внесе официални искания и предложения относно поскъпванията на горивата. Към днешната дата, обаче, правителството не е дало отговор, а горивата пак подобриха ценови рекорди. Затова СИЛА организира нови национални протестни действия. Вчерашният протест мина под наслов „Не на безумните цени на горивата и безобразно ниският стандарт на живот в България". И нищо, че в Плевен беше съвсем рехав за разлика от други градове - колоната мина по предварително обявения маршрут.

Девет скоростни камери ще следят шофьорите
Една скоростна камера на пътя София - Русе вече работи,а още 8 предстоят да бъдат поставени, заяви за "Посредник" главен комисар Йордан Дундаков. Това е част от Национална стратегия за изграждане на система от автоматизирани технически средства за контрол по спазване на правилата за движение по пътищата и Единен център за обработка на нарушенията. Всяка една областна дирекция е направила анализ и е преценила колко такива камери са и необходими. За Плевенския регион техният брой е 9.

Грамота, ритон и 1600 лв. за откривателя на съкровището край Плевен
Министър Вежди Рашидов и вицепремиерът Цветан Цветанов наградиха в петък полицай Николай Гергов с грамота за принос в опазването на историческото наследство на България, парична награда от 1000 лв. и с реплика на сребърен ритон с позлата от Боровското съкровище. Наградата бе връчена на младши полицай Гергов заради доблестната му постъпка да върне намерените от него край село Къшин ценни византийски монети, които по думите на директора на НИМ, Божидар Димитров, са били заровени от някой болярин през 13 в.
На церемонията по награждаването в Министерството на културата присъстваха прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Соларов, зам.-министър Георги Стоев, както и представители и експерти от Регионалния исторически музей в Плевен. Отличеният полицай Николай Гергов беше придружаван от дъщеря си - третокласничката Десислава.
Затова, че по време на изпълнение на служебния си дълг е открил и съхранил ценната находка, със заповед на министър Цветанов полицай Гергов получи и допълнителна парична награда от 600 лв.

Гърнето с монети остава в нашия музей
Представят го официално за Нощта в музея
Както вече ви информирахме, на церемонията по награждаването на полицай Гергов, директорът на РИМ - Плевен, Стефка Григорова, трябваше да предаде колективната монетна находка на Националния исторически музей. Във връзка с това, още в четвъртък вечерта г-жа Григорова се е обърнала за съдействие към директора на НИМ, Божидар Димитров, това да не се случи. Проф. Димитров ме увери, че това не става по негово желание, но със съвместни усилия можем да направим така, че находката да остане в Плевен, сподели директорът на плевенския музей. В петък, преди официалната церемония, тя е провела среща с Божидар Димитров, а по-късно двамата са разговаряли и с министър Вежди Рашидов.

Газът - очаквания и съмнения
В петък започна общественото обсъждане на доклада за ОВОС за инвестиционно предложение „Разработка и усвояване на газокондезатно находище „Койнаре", което включва четири участъка - Борован, Враняк, Девенци и Садовец.
Предварително докладът, който е бил одобрен през февруари, беше предоставен на кметствата, за да могат жителите на населените места да се запознаят с него. Всъщност, за първи път у нас се разработва толкова подробен доклад за въздействието върху околната среда за инвестиционно намерение. От ръководителя на 11-членния екип, доц. Ботьо Захаринов, научихме, че докладът е в обем от 700 страници информация, още 216 страници нетехническа част и има над 100 приложения.
Първите срещи се проведоха в Садовец и в Девенци.

Спартак" излъга „Балкан"
Отборът на „Спартак" Плевен се наложи в събота над състава на „Балкан" - Ботевград с 89:73. Противно на резултата и това, че в края на всяка част нашите водеха, мачът не блестеше с баскетболна игра, а бе изпъстрен с комични ситуации, на които ставащата все по-малко публика в зала „Балканстрой", имаше възможност да стане свидетел. Мачът предложи всичко - и грешни съдийски отсъждания, и хаотични хвърляния към коша, и отбелязвания на точка от почти невъзможни ъгли.