Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg
Преглед на печата
49695
Преглед на печата
  • Преглед на печата


Водещо заглавие в регионалния всекидневник Посредник:

Бездомник умря от студ в Плевен

Ваката се драл до кръв, докато замръзвал

За нас изразът да умреш от студ означава, че ти е много студено. И някак не можем да си представим как това наистина може да се случи. За жалост, през последните дни се наслушахме на статистики колко бездомни хора са прибрани по болниците, защото са премръзнали. Иван Андреев, или както всички в квартала го знаят - Ваката не успяха да го спасят. Той умря от студ в порутената постройка, която обитаваше последните пет години. Без врати и без прозорци. Без ток, без вода.
Пенсионирал се миналата година, последната му работа била в Ядрения завод. И прекарвал по цял ден в кварталната кръчма. Тук седеше на топло, не беше алкохолик, разказа ни съдържателката.
В неделя по обяд се събрали обичайните посетители в гаражчето
Ваката, както никога, го нямало. Позачудихме се, обичайно седеше на ето тази маса, посочи ни човекът, който го е намерил. Отидох до постройката, където живееше. Открих го неадекватен, на земята, с необичайно подгънати крака, гледаше в една точка, само ръцете му трепереха.

Стартира щафетно преписване на Паисиевата история

Вчера в Регионална библиотека "Христо Смирненски" стартира щафетното преписване на Паисиевата "История славянобългарска". Инициативата е по повод 290 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 250 г. от написването на "История славянобългарска" и ще протече под мотото "Миналото - национален залог за бъдещето". Желаещите да се включат в щафетата могат да посетят отдел "Книгозаемане за дома" на библиотеката. Това, което трябва да направят, е да прочетат последния абзац или изречение от преписания вече текст, да го сравнят с текста от книгата, който е маркиран от предишния участник и да препишат следващото изречение или абзац. Инициативата ще завърши в Деня на народните будители, 1 ноември.


Искри от комини изпепелиха покрив

Неизправен комин подпали покрива на триетажна кооперация вчера. Минути преди 12 на обяд е получено съобщение за пожар на улица "Кукуш" 9 в Плевен. Незабавно са изпратени огнеборци с два специализирани автомобила. Оказа се, че причината за пожара е неизправен комин, от който явно са изхвърчали искри към таванските помещения. Като отидохме на мястото, пожарникари гасяха покрива на сградата. Освен че останаха без покрив, другият голям проблем на обитателите на сградата е, че таванските помещения са потънали във вода от гасенето, която, ако не бъде изхвърлена навреме, при тези температури ще замръзне и ще причини още поразии.

 Още майки с неправомерни майчински

Майките, които вземат неправомерно майчински, са се увеличили двойно за по-малко от половин година, отчитат от Националния осигурителен институт. Става въпрос за жените, които са получавали майчински, докато децата им са посещавали ясла.
В същото време стотици жени отказват да се възползват от дадения им 6-месечен период, в който могат да платят само главницата от задължението без да им се начисляват лихвите. Тази седмица гратисният срок изтича. До 5 февруари майките могат да погасят главницата на дължимите суми и така да спестят натрупаните лихви. От мярката могат да се възползват само онези, чиито задължения са натрупани преди 5 август миналата година.


Скандалният Деси: Срещу мен се излива помия

Скандално известният Десислав Велков, популярен като Деси от Пелово, поиска в сибирския студ вчера среща на открито с журналистите от Плевен, за да опровергае изписаното за него през последните дни в медиите. Преди 4 дни той е бил арестуван в Благоевград, за това, че по интернет се свързал с момиче, на което предложил гинекологичен сеанс и му определил среща. Момичето обаче се уплашило и вместо тя, в стаята, наета от Деси, се появила полицията. Деси е бил обявен за национално издирване в Бургас. Тъй като няма реално престъпление, полицията от Благоевград само го конвоирала до Бургас. Деси обаче коментира, че не знаел, че е обявен за издирване и за него това е странно, тъй като имал постоянен адрес в град Искър и лична карта, а и в момента живеел в родното си място и никой не го бил потърсил.