Преглед на печата
Преглед на печата / dariknews.bg

"В Плевен: „Ние не пием газ" - това е водещото заглавие в новия брой на регионалния всекидневник "Посредник".
Репортажът проследява протеста, който се проведе в Плевен в събота, срещу намерението на правителството да разреши проучването за добив на шистов газ в България. "Много от хората бяха чули предварително за протеста, но не бяха малко и плевенчани, които в почивния ден бяха решили да „посъберат" януарско слънце. И едните и другите, обаче, се включиха в подписката против хидравличното разбиване, чрез което се правят проучванията, а и добивът на шистов газ. Над 100 души се включиха в подписката само в първия час на протеста. Тя ще продължи до 20 януари, информираха организаторите. „Ние не пием газ", „Аз избирам чиста България" и „Аз искам да живея" - това са част от лозунгите, издигнати на площад „Възраждане" срещу намеренията на правителството да разреши проучване на шистов газ в Добруджа".

"Уникална вкаменелост влиза във фонда на РИМ или що е то наутилус и има ли почва в Плевен", четем още от първа страница на "Посредник". "Когато чуем думата "наутилус", обикновено се сещаме за фантастичния кораб на Капитан Немо от романа на Жул Верн "Двадесет хиляди левги под водата". Малцина знаят, че всъщност думата идва от латински и означава "мореплавател", а освен това е обичайното название на морските същества от семейство Главоноги. Изучаването на вкаменелостите в световен мащаб показва, че наутилусите не са прогресирали особено много през последните 500 млн. години и че са били много по-широко разпространени и по-разнообразни преди около 200 млн. години, отколкото сега. Развиват се през камбрия и стават значим морски хищник през периода ордовик.
Един вкаменен наутилус, открит през октомври миналата година край Плевен, стана повод за срещата ни с ръководителя на отдел "Природа" при РИМ - Плевен, ст.н.с. д-р Иван Райчев. Откриването на тази вкаменелост тук за пореден показва, че в миналото това е била морска територия, като тук са живели не само множество миди, охлюви и корали, но е имало и представители на силно развитите тогава главоноги от род Наутилус, сподели д-р Райчев".


Акцент в новия брой на "Посредник" е репортажът за недостъпните обществени сгради в Плевен. "Вили ми е приятел. Осигурете й нормален живот!" разказва за перипетиите на млада жена в инвалидна количка - заедно с репортер на "Посредник" Виолета Иеремиева прави пореден опит да провокира институциите.


В броя ще прочетете още: "Над 48 милиона укрити данъци в Плевенско", "В полза на природозащитниците по казуса Деветашка", "Тържествено: Математическата на 50", както и
"Георги Константинов представя новата си стихосбирка" и "Скечове от израелски автор на плевенска сцена".