Предупреждават за проливни дъждове
Предупреждават за проливни дъждове / netinfo
Екоминистреството и НИМХ алармират за влошаване на времето на 1 и 2 септември, съобщиха от пресцентъра на областната управа в Плевен. От двете ведомства са изпратили прогнозата на областния управител Цветко Цветков, който е категоричен, че гражданите трябва да бъдат предупредени за предстоящите климатични промени, тъй като Плевенска област попада в рискова зона.

Купести облаци ще плъзнат в ранните часове на 1 септември, а към 12 часа обед преимуществено в северната част на Централна България ще ударят дъждове с интензивност до 75 л. на кв. м. Тази обстановка ще се задържи за 24 часа до 12ч на обед на 2 септември. На някои места количеството паднал дъжд ще бъде от 20 до 60 л. на кв.м., се казва в прогнозата.

Според областното ръководство, за по – добра и бърза реакция при евентуални наводнения е необходимо да се организира поддържането на предписаните свободни обеми на язовирите, да се осигури технически изправно състояние на язовирните стени и съоръженията към тях и на проводимостта на речните корита в участък до 500 м под язовирната стена, а също и на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура.

Кметовете на населени места трябва да предупредят концесионерите на общински язовири да подготвят денонощно дежурство за наблюдение на котата на водното ниво в езерата на язовирите, съветват от екоминистерството.

Според метеорологичната прогноза на Европейския център за средностатистични прогнози проливните дъждове ще се изсипят още в Югозападна, Североизточна и Югоизточна България и ще бъдат засегнати около 14 области на територията на страната, включително и Плевенска.