Предупреждават за очаквани валежи
Предупреждават за очаквани валежи / netinfo

Басейнова дирекция Дунавски район Плевен е изпратила предупредителни писма до областните управители, кметовете на общини и до областните дирекции на „Гражданска защита” за очаквани валежи от 19 до 24 октомври и за предприемане на действия съгласно компетенциите им.

От Басейнова дирекция информират още, че на отговорните институции са направени предписания за осигуряване проводимостта на реките, водните обекти, водностопанските системи и съоръжения, отводнителната инфраструктура в населените места и спазване изискванията на Закона за водите. На кметовете е дадено и предписание за уведомяване на концесионерите на общинските язовири, за спазване на Закона за водите и утвърдените аварийни планове за действия при опасност от наводнения.

Според информация на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква в петък над Западна България да се заоблачи и до вечерта там да завали. В събота ще се заоблачи навсякъде и валежите постепенно ще обхванат почти цялата страна. В неделя и през първите дни от следващата седмица времето ще е облачно. Сумарните количества валежи на много места в страната ще са значителни.

През изминалото денонощие вътрешните реки на територията на басейнова дирекция Дунавски район Плевен са в речните си корита, като при някои нивата им са се понижили, а при други са в застой.