Предупраждават за обилни валежи
Предупраждават за обилни валежи / netinfo

Басейнова дирекция Дунавски район е изпратила предупреждения до областните управители и кметовете на общини, разположени на територията й, както и до ОД “Гражданска защита” за очаквани обилни валежи от днес до петък.

По постъпила в дирекцията прогноза на БАН днес и през следващото денонощие в отделни райони се очакват интензивни валежи, като сумарното им количество ще достигне до 40 – 70 л/кв.м.

На отговорните институции са издадени предписания за осигуряване на технически изправното състояние на язовирните стени и изпускателните съоръжения към тях, проводимостта на речните корита в участък до 500 м под язовирната стена, както и общата проводимост на речните корита.

В язовирите да се осигурят предписаните свободни обеми за поемане на евентуална висока вълна. Необходимо е осигуряване и на нормалното функциониране на отводнителната инфраструктура в населените места.

Кметовете на общини следва да организират денонощно дежурство за наблюдение на котата на водното ниво в езерата на язовирите и състоянието на хидротехническите съоръжения.