Представят Риголето от Верди на Плевенска сцена
Представят Риголето от Верди на Плевенска сцена / dariknews.bg

На 28 януари - понеделник от 19:00 часа в Драматичен театър „Иван Радоев", Държавна опера - Русе, съвместно с Общински хор „Гена Димитрова" - Плевен ще представят за плевенската публика постановка на операта „Риголето" от Джузепе Верди.

В ролята на Риголето е световно известният баритон Венцeслав Анастасов, херцогът от Мантуа е тенорът Петър Костов, а в ролята на Джилда, плевенската публика ще може да види сопраното Мария Цветкова.

Диригент на спектакъла е плевенчанинът Станислав Ушев.

Станислав Ушев е роден в Плевен. Завършва Средното музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 до 1985 година следва оперно и симфонично дирижиране в Консерваторията "Римски-Корсаков" в Санкт Петербург в класа на професорите Арвид и Марис Янсонс.
От 1985 до 1993 год. е диригент и артистичен директор на Плевенската филхармония, като през това време дирижира и в Плевенската опера спектакли на "Дон Карлос", "Травиата" и "Сватбата на Фигаро".

От 1993 до 1996 година Слави Ушев работи като диригент на свободна практика. От 1996 г. до момента е главен диригент на Шуменския симфоничен оркестър, а от 2000 година е музикален директор и на Оперно-филхармонично дружество - Варна.

Репертоарът на Слави Ушев включва над 500 творби от различни стилове и епохи. Съпровождал е известни солисти като Д. Башкиров, М. Биешу, М. Петухов, Г. Бадев, М. Минчев и много други.