Представители на дунавските общини проведоха конференция в Плевен
Представители на дунавските общини проведоха конференция в Плевен / dariknews.bg

Заключителна среща за България по проект Datourway - Транснационална стратегия за устойчиво териториално развитие на регионаоколо река Дунав с акцент върху туризма се проведе на 24 февруари в хотел Ростов.
Участие в срещата взеха представители на всички български дунавски общини.
Областният управител на област Плевен, зам. областните на Монтана и Тутракан, кметовете на Бяла Слатина, Кула, Исперих. С изказване в дискусията се включи и Петър Дулев - председател на Асоциацията на дунавските общини, според когото общинските  планове за развитие и стратегиите за областното развитие дават ясен знак, че общините, местните и регионални власти залагат на туризма, като едно от основните направления за понататъшното им развитие.
На конференцията бяха представени резултатите по проекта Datourway.
В него участват общо 16 партньора от 7 държави - Унгария, Хърватска, Словакия, Румъния, Италия, Сърбия, България.

От наша страна партньор е Български икономически форум. Сред основните постижения на проекта се посочва изработването на Транснационалната стратегия за устойчиво развитие на региона по поречието на река Дунав.
Най - важна част от стратегията е разработването на предложения и базирани на тях препоръки за създаване на политики и за трансгранично сътрудничество.
Основната препоръка е , че туризмът е ключов фактор, който може да доведе до приобщаването на изостаналите селски области и това трябва да залегне в политиката на сближаване чрез развитие и подкрепа на дунавското сътрудничество в национален и международен план.
Посочени бяха препоръки, касаещи цялата територия на проекта, сред които: да се подобри имиджът на градовете чрез възстановяване на централните райони и обществени пространства, както и превръщането на промишлени и военни обекти в места за развитие на туризма.