Представиха проект „И аз имам семейство
Представиха проект „И аз имам семейство / dariknews.bg

Община Плевен в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, реализира проект „И аз имам семейство" по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме", на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г., насочен към развитие на социалната услуга в общността „Приемна грижа".

В тази връзка, на шести юли се проведе пресконференция за запознаване със съдържанието на проекта, поставените цели, предвидените дейности и очакваните резултати.

Идеята на проект "И аз имам семейство" е да се затвори вратата към институциите, да не се настаняват деца и респективно да бъдат изведени от там.

Около 100 деца в община Плевен отговарят на условията за настаняване в приемни семейства. В целевата група са не само деца, отглеждани в специализирани домове, а има и такива, които да бъдат извеждани от семейства, без да се налага преди това да влизат в специализирани институции.

В общината има 14 приемни семейства, които са обучени в Центъра за обществена подкрепа, след което са утвърдени и в тях има настанени 13 деца."Това е една нова професия, която е добре осигурена". На срещата, д-р Ованесян даде пример с родител, който приема дете с увреждане на възраст до 3 години. Той ще получава 377 лева, което е 130% от минималната заплата с осигуровки от 17,9%. Отделно за детето се полагат 260 лева, което е четири пъти повече от гарантирания минимум от 65 лева и с още една държавна добавка, общата сума на месец става 715 лева . "Това е една добра професия, за човек, който има душа, сърце и желание да работи, за да осигури любов и грижа за деца, които нямат такава", коментира д-р Ованесян и уточни, че е предвиден таван за издръжката, която може да се отпуска за едно приемно семейство и той е за три деца.

При определяне на подходящите деца не се вземат пред вид диагноза или степен на увреждане. Тук става въпрос за механизъм, по който да се осигури семейна среда за децата.

Партньорският проект е стартирал на 30 септемжри миналата година и до сега е вървяла предварителна подготовка в национален мащаб, като набиране и обучение на екипите за работа. В момента кандидатите за приемни родители са пет.