mitev
mitev / dariknews.archive
„Като всеки един нормативен акт, и Наредба №15 за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на община Плевен не е свещена крава и може да бъде променена в някаква посока. Посока, която обаче да бъде консенсусна и взаимноизгодна и за тези, които искат да протестират, и за обществото като цяло, и за облика на града. Има си определен ред за промяна и стъпки, които трябва да се извървят, за да се случат тези промени. До момента искане за промяна на Наредба №15 по този ред при мен не е постъпило“.

Това заяви пред медиите днес председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев в отговор на въпрос как ще коментира недоволството на собственици на заведения с летни градини в Плевен срещу наредбата и обявения в тази връзка протест в сряда пред сградата на Община Плевен. „Относно протеста - към този момент в деловодството на Общинския съвет има постъпила само петиция, внесена от собственици и ползватели на заведения за обществено хранене, кафе-аперитиви и други заведения за отдих и развлечения на територията на град Плевен. С тази петиция те изразяват несъгласието си с действията на общинската администрация по отношение прилагането на Наредба №15 и искат Наредбата да бъде променена. До момента аз не мога да упрекна общинската администрация в неизпълнение на Наредба №15. Напротив - тя я изпълнява, без да я тълкува“, заяви Мартин Митев. Той поясни, че съгласно чл. 16 на цитирания нормативен документ в т. нар. летни градини в Плевен се допуска поставянето единствено и само на леки слънцезащитни устройства - това са чадъри и конзолни сенници.

„Наредбата няма как да се отмени, защото тя трябва да съществува, по-скоро може да бъде променена. Личното ми мнение е, че първо трябва да се седне на масата на преговорите, да чуем тези хора какво искат да бъде променено, и да се срещне общественият с техния интерес. Но без диалог това няма как да се получи. Ако действаме от позицията на силата - едната или другата страна, не е удачният вариант за разрешаване на проблема”, коментира председателят на местния парламент.