Предлагат три училища в Ловешко да станат средищни
Предлагат три училища в Ловешко да станат средищни / netinfo

Три училища в община Ловеч са предложени за среднищни през учебната 2009-2010 г., съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. Предложението му ще се гласува от общинските съветници на сесия в четвъртък. Предложените училища са СОУ "Кирил и Методий" в Александрово и ловешките СОУ "Панайот Пипков" и ОУ „Кирил и Методий" в квартал Гозница. Съгласно държавните изисквания за тях трябва да се направи мотивирано предложение до Министерството на образованието, за да бъдат осигурени средства за транспортни разходи на учениците, за целодневна организация на образователния процес и за столово хранене на децата от първи до осми клас. 

Трите училища бяха средищни и през учебната 2008/2009 година и са включени в списъка на средищните училища в страната за 2009 г. През изминалата година община Ловеч е направила необходимото за създаване на добри услувия за обучение и живот на учениците в тях. Извършен е ремонт и преоборудване на сградния фонд, осигурени са автобуси за трите училища, създадени са условия децата да се хранят и да имат целодневна организация на учебната работа.
Училището в село Александрово освен местните деца обучава и 51 ученици от 9 села на общината, в които няма училища. Безплатни закуски са осигурени от първи до четвърти клас. Децата от социално слаби семейства получават закуска, обяд и вечеря безплатно и им е осигурено общежитие.

Ловешкото училище "Св. Св. Кирил и Методий" прие през учебната 2008/2009 г. 52-ма ученици от селата Хлевене, Казачево, Смочан, Скобелево, Къкрина, Катунец и Соколово. Беше извършено частично пристрояване на едно от крилата на училището с цел да се превърне в модерно съвременно общежитие за 45 ученици. Училищният стол е ремонтиран и ежедневно в него се хранят между 35-40 ученици.

Другото училище, което се предлага за средищно и през новата учебна година е СОУ "Панайот Пипков" в Ловеч. В него през миналата година постъпиха деца от закритите училища в селата Баховица, Дойренци, Славяни, Лисец и Радювене. Базата на училището е изцяло обновена, преоборудвани са кладсните стаи и кабинетите. Общият брой на учениците, които пътуват от селата е 120.

Списъкът на средищните училища се обновява ежегодно по предложение на кметовете и след одобрение от общинските съвети. Срокът, в който общините подават заявления в Министерството на образованието и науката е 15 август.
В Ловешка област статут на средищни училища през тази учебна година имаха 15 училища. Най-много са те  в община Троян. По едно средищно училище има в общините Априлци, Тетевен и Летница.