Предлагат близо 400 нови работни места по програми за заетост
Предлагат близо 400 нови работни места по програми за заетост / пресцентър на Областна администрация Плевен
Предлагат близо 400 нови работни места по програми за заетост
45228
Предлагат близо 400 нови работни места по програми за заетост
  • Предлагат близо 400 нови работни места по програми за заетост

Десет общини от Плевенска област представиха днес идейните си предложения за проекти за Регионални програми за заетост за следващата година. Това стана по време на заседание на Областната комисия по заетост. То беше свикано във връзка с разработването на Националния план за действие по заетостта през 2012 г. Заседанието беше водено от зам.областния управител Тошко Гетов. Той съобщи, че са постъпили общо 11 предложения от общини и 2 от Областна администрация за 384 работни места за сумата 950 хил. лв. 790 хил. лв. от тях ще са републикански средства и 162 хил. лв. съфинансиране от работодателите. Основните дейности, които са включени в предложенията са свързани с благоустрояване, поясни Тошко Гетов.

Поддръжка на съоръжения за отдих, спорт и туризъм, поддържане на водни площи и съоръженията на тях, залесяване, почистване на издънки, на нетипична за Защитената местност растителност с оглед запазване на биоразнообразието, кастрене на сухи клони, са дейностите, предвидени в Програма "Поддръжка на защитена местност "Парк Кайлъка" Плевен, за запазване на хармонията между човека и природата" на Областна администрация Плевен. В продължение на шест месеца в нея ще бъдат включени общо 15 безработни лица.

Разкопки на Кастела "Димум", облагородяване на площади и паркове, поддръжка сервитута на ІV-класна пътна мрежа и на съществуващи тротоари са дейностите, включени в проекта на Община Белене. Той предвижда разкриването на 40 работни места. Целевата група по проекта са - безработни младежи до 29 години и безработни лица с ниска или без класификация.

Обучение, облагородяване на територии на училища, паркове, църковни храмове и гробищни паркове, поддръжка на съществуващи тротоарни настилки, са дейностите, заложени в проекта на Община Гулянци. В програмата е предвидено създаването на заетост на 30 души. Целевата група е безработни лица с ниска или без класификация.

Облагородяване и поддържане на гробищните паркове са заложените в проекта на Община Долна Митрополия дейности. Програмата предвижда да обхване 35 безработни на възраст над 50 години и с ниска квалификация.

Община Долни Дъбник избра Регионална програма за заетост - осигуряване на достъпна среда и реконструкция на зелени площи на 35 безработни.

Охрана и опазване на обществения ред са дейностите, предвидени в проекта на община Искър, в който ще участват 25 лица.

27 са безработните, които ще бъдат обхванати дейността "Личен асистент" от проекта на Община Кнежа, а по поддръжката на общинска пътната мрежа в Община Никопол 20.

Програма "Заетост на трайно безработни и лица над 55 годишна възраст" ще осигури работа на 3 безработни от Община Пордим. Проектът на Червен бряг предвижда да бъдат обхванати 45 граждани.

Във връзка с предстоящия Лимес конгрес в България и посещението на делегатите в Археологическия резерват Улпия Ескус, се предвижда 10 безработни в продължение на шест месеца да работят в Гиген по програма на Областна администрация. Общините Плевен и Гулянци оттеглиха предложенията си.

Членовете на Областната комисия по заетост единодушно гласуваха идейните проекти да бъдат изпратени в Министерството на труда и социалната политика за одобрение. Срокът за това е 30 септември. Очаква се в началото на следващата година да бъдат ясни одобрените предложения, съобщи още Тошко Гетов. Подробности чуйте в прикачения файл...