Преброител влиза в Троянския манастир
Преброител влиза в Троянския манастир / Дарик Плевен

Преброяване на монасите в Троянския манастир ще бъде извършено днес, това съобщи Цветозария Гатева, директор на Териториалното статистическо бюро в Ловеч. Новият игумен Григорий вече се е преброил преди да бъде официално въдворен в длъжност.

В 38 населени места на територията на община Троян се извършва преброяването, включително в града, селата и махалите. Данните сочат, че мъжете, които са се преброили, са 5 186, а жените - 5 778 и показват, че навсякъде жените като бройка надвишават мъжете. Преброени са 6 235 домакинства - най-много в Троян, Орешак, Черни Осъм, Шипково и Калейца.

Преброителите са отбелязали и 6 195 сгради, както и 237 вили. Най-много вили до този момент са преброени в Гумощник, Чифлик, Троян и махала Баба Стана. Жилищата са 7 647. Данните от Териториалното статистическо бюро в Ловеч показват, че няма проблеми, свързани с преброяването, няма и откази за преброяване.

Община Троян е на второ място в Ловешка област по процент общо преброяване - 65.9%. Първа е община Ловеч с 68.9 %, а най-бавно върви преброяването в община Угърчин - 38.8 %.