Празнуваме Никулден
Празнуваме Никулден / netinfo

Православната църква почита днес паметта на Св.Николай Мирликлийски Чудотворец, наричан още и Николай Угодник. Той е покровител на моретата, на моряците и рибарите. За свой патрон го почитат също и банкерите и търговците. Светецът е провъзгласен за епископ на град Мир, по времето на император Константин Велики. Умира през 342г. Като духовен баща на Мир дарявал сила и живот на болните и угнетените. Прочут е със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6-ти декември се слага край на есенно - зимния риболов. Уловът се пренася в жертва на светеца. На този ден всички кораби в открито море спират, за да се почете паметта му. 

Задължително за обредността на този ден е приготвянето на риба. При почистването й жените внимават люспите да не падат на пода, защото се вярва, че ако някой стъпи върху тях, той се разболява и умира. Костите се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Теменната костица пришиват в шапките на децата за предпазване от болести и уроки. Обикновено рибата, която се приготвя, е шаран, защото според поверието той е "слуга на Св.Никола". Легендата разказва, че веднъж, когато Св. Николай излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Светецът хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили. 

Обредните хлябове в чест на морския покровител са боговица, светец, кравай, параклис и никулски хляб. За курбан се поднася печен шаран или рибник. Шаранът, напълнен с ориз или булгур, с орехи и стафиди, се пече цял и след прикадяване се разчупва и раздава. Рибникът също е шаран, който се пече обвит в тесто, разплескано и намазано с олио. По него се правят шарки или се налепват тестени пръчици, изобразяващи гръбнака и опашката на шарана. 

Трапезата не се вдига цял ден. Тя е на разположение на гостите. Освен риба и хляб, на нея има още фасул, сарми и други постни ястия.