bilki
bilki / dariknews.archive
Празник на билките, планината и туризма организират утре, 29 юни, в местността Айдушко сборище над троянското село Балканец - община Троян, сдружение „Съвет по туризъм” и туристическо дружество „Жална”. Събитието е традиционно, провежда се в последната събота на юни и това ще е 17-то му издание. Организаторите отново призовават присъстващите да имат в облеклото си елементи на народната носия, на дрехи, свързани с ритуала Еньовден, и планинарски одежди.
Ще бъдат приготвени 1500 литра чай с 22 билки от Троянския балкан. Целта на празника е гостите да станат съпричастни с природата, макар и за един ден, и да я опазват. С участието си в различните туристически атракции те ще научат повече за полезните билки и диворастящи плодове.
В програмата на празника са включени конкурси за най-дълъг венец, най-богат букет от билки, много изненади, викторини и атракции.
За доброто настроение ще се погрижат както млади изпълнители, така и популярните и обичани Маргарита Хранова и Славка Калчева.
За всички желаещи да се повеселят е осигурен безплатен транспорт. Автобусите ще тръгнат в 9:00 ч. в събота от паркинга на община Троян.