Празници на младежки духови оркестри и театрален фестивал в Ловеч
Празници на младежки духови оркестри и театрален фестивал в Ловеч / svetlomira.anastasova

И тази година община Ловеч организира празници на младежките духови оркестри с мажоретни състави, съобщиха от пресцентъра на кметската администрация. От 1 до 8 октомври всяка вечер пред ловчалии ще се представят различни състави, които ще дефилират по пешеходната зона - от хотел „Ловеч" до СОУ „Св. Климент Охридски" и оттам до градската градина. Пред Ловчанското читалище от 18:00 ч. те ще представят и концертна програма.

Празниците ще открие Младежкият духов оркестър с мажоретен състав - Ловеч, с ръководител Тотко Рогашки.

През следващите вечери люляковият град ще посреща гости от Свищов, Ботевград, Троян, София, гара Елин Пелин, Велинград, откъдето са едни от най-добрите оркестри в България. В една от вечерите гостите на празниците ще се любуват на изпълненията на Общинския духов оркестър - Ловеч, с диригент Виктор Павлов.

Програмата на младежките духови оркестри е съобразена с провеждащия се по същото време театрален фестивал биенале „Дни на младите в театъра". Организира го Драматичен театър - Ловеч, с подкрепата на Министерството на културата и община Ловеч. Тук среща си дават млади творци от цялата страна. От сцената на този форум са тръгнали едни от най-известните имена на съвременния български театър. Представления ще има всеки ден от 1 до 8 октомври от 19 ч. Единствено на 5 октомври (събота) има промяна в часовете на програмата, тъй като в театъра има две представления.

На ловешка сцена ще се представят седем театрални формации с девет постановки, уточни директорът на Драматичния театър Цвятко Стоилов. Биеналето ще открие театрална трупа „Юров 1" с постановката „В очакване на Годо". С най-много пиеси гостува Театрална работилница „Сфумато" - общо три, сред които „Франкенщайн" с участието на звездата на Народния театър Леонид Йовчев. В рамките на фестивала ще се представят още театрите от Плевен, Шумен, Благоевград и Младежки театър „Николай Бинев" - София.

Със съчетаването на празниците на духовите оркестри и фестивала „Дни на младите в театъра" идеята на организаторите е да се получат своеобразни празници на младите хора, да се представи тяхното изкуство. Така публиката, след като се наслади на прекрасните изпълнения на духовите оркестри и мажоретките, ще може да се докосне и до изкуството на младите театрали.