ПП АБВ иска рестарт на проекта Белене
ПП АБВ иска рестарт на проекта Белене / dariknews.archive

Рестарт на проекта АЕЦ "Белене" поискаха от АБВ. По думите на зам.-председателя на партията Румен Петков, след решението на Арбитражния съд страната ни трябва да плаща освен сумата и лихва върху нея в размер на 5 млн. евро на месец. За това трябва да се намери решение и то е рестарт на проекта. 

България има осъдителна присъда и всеки месец ще плащаме по 5 млн. евро лихва, обясни Петков. Въпросът е какви мерки ще се предприемат. По думите му трябва да се намери решение, което отговаря на интереса на българските граждани.

Русия настоява за стриктното изпълняване на решението на арбитража за АЕЦ "Белене"

"Всички приказки, че ще продадем произведеното оборудване тук или там, сигурно са представлявали медиен, а вероятно и граждански интерес, ден, седмица - до тук. Това не е щайга краставици да се юрнем да ги продаваме в арабския свят. За всички е ясно, че това оборудване без неговия стопанин сега "Атомстройекспорт" не може да бъде продадено. Силно се надявам това да е разбрано и от министъра на енергетиката Теменужка Петкова", заяви зам.-председателят на АБВ.

Нова идея: АЕЦ "Белене" да бъде довършен като частен проект

Притесненията:

"Работни групи, които правят анализ, оценка на икономическата среда и потенциала пред такъв проект, това прави още по-тежка, но и значима, задачата на българското правителство - да гарантира обществения интерес чрез гарантирано участие на държавата в проекта. Няма да се намери сериозен инвеститор, който при тотално дистанциране на държавата да се ангажира с инвестиции и изграждане. Второ, да се наложат всички усилия такъв инвеститор да бъде намерен", обясни Румен Петков.