Главен инспектор Александър Ветов, който е началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Левски, е сред първите, реагирали при вчерашния инцидент в пътническия влак Варна - София. Това съобщи старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Припомняме, че инцидентът стана на 4 януари във влака от Варна към София около 15:42 часа в участъка между гарите Пордим и Плевен. Сред първите, отзовали се в помощ на пътниците, бе и кметът на близкото село Згалево Огнян Тодоров.
 
Инспектор Ветов е бил пътник в първи вагон на влака, в който възникна запалване в машинното отделение на локомотива. Влаковата композиция се е движила от гара Пордим към гара Гривица.

Пътнически влак се запали край Плевен

Щом видял дима и излизащи искри в предната част на локомотива, пожарникарят незабавно се включил в ситуацията. На първата линия за овладяване на огъня се озовал и служител на Български държавни железници. Двамата оказали пълно съдействие на машинистите за локализиране на пожара и евакуацията на пътниците от влаковата композиция, добави Цветкова.

Александър Ветов веднага се е свързал с противопожарната служба в Плевен и е дал точни координати на местоположението на влака. За броени минути разпоредил затварянето на вратите на локомотивното отделение, за да се задейства гасителната инсталация, наредил незабавна връзка с диспечерите за прекъсване на електрическото захранването по жп линията, на която се намира влаковата композиция.  

След като пътнически влак се запали: Ясна е причината за инцидента

Организирал е машинистите за направата на просека в близката гора, за осигуряване на лесен и бърз достъп на пожарната техника до мястото. Под неговото ръководство били извадени всички налични пожарогасители от вагоните, и с тях започнал локализиране и погасяване на пожара, който се разпространявал от падащи горящи части от изолацията на кабелите.

"Действията на главения инспектор са били изключително самоотвержени, правилни и навременни, с което той е изпълнил своя професионален дълг по възможно най-добрия начин", коментира Цветкова.

Тя добави, че след като ситуацията вече била под контрол, Ветов е започнал да успокоява пътниците, сред които имало възрастни хора и майки с деца. 
Елина Кюркчиева, БТА