Повече от половината ендокринолози са извършили нарушение
Повече от половината ендокринолози са извършили нарушение / netinfo

При 60 % от проверените от РЗОК Плевен специалисти по ендокринология са открити нарушения, информират от пресцентъра на касата. Тематичната контролна проверка е извършена през месец април тази година и е обхванала всичките 17 специалисти по „Ендокринология и болести на обмяната”, работещи в изпълнение на договор за извънболнична медицинска помощ с РЗОК Плевен.

90% процента от констатираните нарушенията са свързани с диспансерното наблюдение на пациенти с диагноза „Захарен диабет”, което показва в известна степен формално изпълнение на тази дейност, а 10% са свързани с нарушения в реда и условията за предписване на лекарства. Непълното изпълнение на диспансерното наблюдение от специалисти в извънболничната помощ, вероятно увеличава процента на пациенти, потърсили впоследствие болнична помощ, допълват от здравната каса в Плевен.

Предстоят проверки в лечебните заведения за болнична помощ, като ще се проследи и как се е водило диспансерното наблюдение на пациентите, преминали по клинични пътеки.